1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ συμμετείχε ενεργά στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων που διεξήχθη στην Κέρκυρα 5-7 Σεπτεμβρίου 2018 και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών (Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Τιμώμενο πρόσωπο του Συνεδρίου ήταν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Διρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, παγκόσμια προσωπικότητα με καταγωγή από την Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα.

Τη επίσημη έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχάλης Κόκκινος, Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Παυλίδης βουλευτής Κερκύρας, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, , Κώστας Νικολούζος Δήμαρχος Κέρκυρας, Ο Βασίλειος Ματαράγκας Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Πολιτικής, Στρατιωτικής και Θρησκευτικής Ηγεσίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Σωματείων Αποδήμων Επτανησίων, Ελλάδας και εξωτερικού.

Μέλη του Δ.Σ. της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας που συμμετείχαν ως Σύνεδροι:
1. Ιωάννης Παργινός Πρόεδρος Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής (ΟΣΚΑ).
2. Αλεξανδράτου Άννα Γενική Γραμματέας Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κεφαλληνιακών και Ιθακησιακών Σωματείων (ΟΚΙΣ) και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλλονιάς
3. Ιωάννης Σάμιος Μέλος του Δ.Σ. της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και εκπρόσωπος του Δ.Σ. Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών 
4. Γρηγορίου Αικατερίνη Μέλος Δ.Σ. της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Ιθακησίων
5. Δήμας Ιωάννης Μέλος του Δ.Σ. της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Παξινών «Ο Άγιος Χαράλαμπος»

Επιπροσθέτως, συμμετείχαν ως Σύνεδροι τα μέλη των Σωματείων που απαρτίζουν την Επτανησιακή Συνομοσπονδία:
Ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λευκαδίτικων Συλλόγων Αττικής κ. Κατωπόδης Ιωάννης και το μέλος κος Θωμάς Λάζαρης, Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Παξινών κος Πέτρου Χαράλαμπος, το μέλος Δ.Σ. της Ένωσης των Απανταχού Ιθακησίων και Αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ. στην Επτανησιακή Συνομοσπονδία κος Μαρούλης Βασίλειος, η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής (ΟΣΚΑ) κα Μαχιμάρη Έφη, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΟΣΚΑ κ. Κοσκινάς Γεώργιος, ο εκπρόσωπος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών κος Κοσμάς Μεγαλοκονόμου, η εκπρόσωπος Νεολαίας του Συλλόγου «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλλονιάς Δελλαπόρτα Ευαγγελία.

Ομιλητές της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας:

1) Παργινός Ιωάννης με θέμα: « ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ»

2) Μεγαλοκονόμος Κοσμάς με θέμα «ΙΟΝΙΟΝ ΦΩΣ-Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ (Η πολιτιστική Κληρονομιά των Κυθήρων και η συμβολή της στο γενικότερο Ιόνιο Πνεύμα 

3) Κατωπόδης Ιωάννης με θέμα «ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ».
Η ομιλία του κ. Διονύση Κονιτόπουλου με θέμα «ΑΠΟΔΗΜΟΙ-ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ» κατατέθηκε στο Προεδρείο του Συνεδρίου.

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία ευχαριστεί και συγχαίρει για τη διοργάνωση και υλοποίηση τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς και το Τμήμα Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, και εκφράζει την ευχή για την ενίσχυση της κοινής δράσης όλων των Ομογενειακών οργανώσεων των Επτανησίων εσωτερικού και εξωτερικού, για την επίτευξη των κοινών στόχων, τη σύσφιξη των σχέσεων με τη γενέτειρα, την υπεράσπιση και τη στήριξη ώστε να τεθούν στέρεες βάσεις ανάπτυξης των νησιών μας σε όλους τους τομείς, με την ελπίδα το αύριο της Νεολαίας μας να είναι καλύτερο και πιο αισιόδοξο από το σήμερα! Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία θα συμβάλλει ουσιαστικά σε κάθε δράση που θα στοχεύει την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ!
Εκ του Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ      ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ

Τα συμπεράσματα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων, όπως διατυπώθηκαν από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο και έγιναν ομόφωνα αποδεκτά:

«Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων αποφασίζει: 1. Την ανάληψη κοινής δράσης για την απόδοση ψήφου στους Έλληνες πολίτες εκτός επικράτειας, ως υλοποίηση της Συνταγματικής Επιταγής 2. Το συντονισμό Περιφέρειας – Επιμελητηρίων- Κρατικών Αρχών για την παγίωση της προώθησης των τοπικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, ιδιαίτερα εκεί που ζουν οι απόδημοι 3. Την ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων, όπως κινηματογραφικές παραγωγές, καλλιτεχνικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, με τη δημιουργία ετήσιου προγράμματος της ΠΙΝ 4. Τη λειτουργία θερινών Σχολείων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για απόδημους μαθητές-φοιτητές με αντικείμενα , την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό. 5.Τη δημιουργία Επιστημονικού Ινστιτούτου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για τη μελέτη και έρευνα της Επτανησιακής αποδημίας, αλλά και γενικότερα, με τη συνδρομή των Ομογενειακών Οργανώσεων. 6. Την ανάγκη να υπάρξει ειδική πρόνοια για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας καθώς και τη διατήρηση των επτανησιακών ιδιωματισμών. Συνεννόηση με την Κυβέρνηση ώστε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της διδασκαλίας στα σχολεία εξωτερικού. 7. Τη δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας, από την ΠΙΝ, όπου οι απόδημοι και ιδιαίτερα οι νέοι, θα μπορούν να προσθέτουν πληροφορίες, βίντεο και ότι χρειάζεται για τα νησιά. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι υπό την εποπτεία του Γραφείου Αποδήμων της ΠΙΝ. 8. Τη σύσταση Επιτροπής από τους ομογενειακούς φορείς που θα αναλάβει τη δημιουργία βάσης δεδομένων με καταγραφή όλων των φορέων των Επτανησίων. Ο κατάλογος θα επιδοθεί στην Περιφέρεια και θα δημοσιευτεί στον Τύπο, ώστε να επιτευχθεί η επικαιροποίηση δεδομένων και η αποφυγή ηθελημένων ή αθέλητων αποκλεισμών. 9. Τη συμβολή και τεχνική υποστήριξη, από την ΠΙΝ και τους δήμους, των Οργανώσεων των Αποδήμων σε προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων που μπορούν να διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους συμπράττοντες φορείς.
10. Τη συγκρότηση προσωρινής Επιτροπής με στόχο τη δημιουργία- σύσταση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Επτανησίων. Η προσωρινή Επιτροπή αποτελείται από: Tον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Βασίλειο Ματαράγκα, (ΗΠΑ), τον Γ.Γ. Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», Κωνσταντίνο Βαγγελάτο (ΗΠΑ), το μέλος του Συλλόγου Νέας Υόρκης «ΚΕΦΑΛΟΣ» Άγγελο Ρουχωτά (ΗΠΑ), τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κεφαλλήνων «Ο ΑΙΝΟΣ» Σωτήριο Αντύπα, (Μόντρεαλ Καναδά), το μέλος του Συλλόγου Κεφαλλήνων «Ο ΑΙΝΟΣ», Νίκο Σπαθή, (Μόντρεαλ Καναδά), τον Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ.κ. Ιωάννη (Αφρική), τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας Γεράσιμο Κλωνή, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κεφαλονίτικων και Ιθακησίων Σωματείων «ΟΚΙΣ», Γεώργιο Μιχαλάτο και τον Πρόεδρο Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής Ι.Καποδίστριας,(ΟΣΚΑ),Ιωάννη Παργινό (Αθήνα).

Τέλος το Συνέδριο εκφράζει την ευχή για την ενίσχυση της κοινής δράσης όλων των ομογενειακών οργανώσεων του εξωτερικού, καθώς και των οργανώσεων εσωτερικού των Επτανησίων, στον κοινό στόχο της σύσφιξης των σχέσεων με τη γενέτειρα και της υπεράσπισης της πατρίδας». Επισημαίνεται ότι όλες οι προτάσεις των συνέδρων και των φορέων, γραπτές ή προφορικές, καταχωρούνται στα πρακτικά του Συνεδρίου για μελέτη και αξιοποίηση.

Scroll Up