Απολογισμός Χρήσης για το Έτος 2015

Ετήσια Γενική Συνέλευση της 9ης Μαρτίου 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.30 στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος – Θεμιστοκλέους 5.

Παρουσίαση από τον Πρόεδρο του Κ.Σ.Α κ. Γεώργιο Καρύδη

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και σήμερα σας καλέσαμε στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, για να σας εκθέσουμε τα πεπραγμένα μας για το 2015 και αν τα κρίνετε ικανοποιητικά, να τα εγκρίνετε.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

1. 
Η πρόταση του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, προς τα μεγάλα Κυθηραϊκά Σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά, να συνεορτάσουν και να οργανώσουν από κοινού στον Άλιμο την εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας, έγινε και για το 2015 ομόφωνα αποδεκτή. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κυθηρίων Αλίμου, δέχθηκε και ανέλαβε την οργάνωση της εκδήλωσης. Έτσι την Κυριακή 18/1/2015 το πρωί, έγινε στον Περικαλλή Ναό της Μυρτιδιωτίσσης, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κυθήρων κκ. Σεραφείμ. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην μεγάλη αίθουσα κάτω από τον Ναό, ο Σεβασμιότατος κ. Σεραφείμ, ευλόγησε την Πίττα και απηύθυνε ευχές. Την Πίτα έκοψε ο Πρόεδρος του Τριφυλλείου Ιδρύματος κ. Καλοκαιρινός, και απηύθυνε ευχές. Παρόντες ήταν όλα τα Δ.Σ των Κυθηραϊκών Σωματείων.

2.
Ο αποκριάτικος χορός που είχαμε προγραμματίσει να γίνει στις 8/2/2015 τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου της 12/1/2015. Μεσολαβούσαν εκλογές στις 25/1/2015 και υπήρξε προβληματισμός τόσο για την πολιτική κατάσταση όσο και για την οικονομική κρίση.


3
.
Παραλάβαμε το DVD της μουσικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 4/7/2014, σε συνεργασία με τα Επτανησιακά Σωματεία Αθηνών και με το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, για την 150η Eπέτειο της Ενώσεως της Επτανήσου με την Ελλάδα. Σας θυμίζω ότι στην εκδήλωση συμμετείχε η, προσκληθείσα από τον Σύνδεσμο, κυθηραϊκή χορωδία «Κεύθος», της οποίας τα έξοδα μετακίνησης κάλυψε ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος. Το DVD διατίθεται στην τιμή των 5€ από τα γραφεία του Συνδέσμου.

4. 
Στις 9/3/2015 πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου καθώς και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ και στις οποίες εξελέγει το σημερινό Δ.Σ για την τριετία 2015-2016-2017 .

5.
Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών διατηρεί την επικαρπία ακινήτου που βρίσκεται στην Ερμού 83 (Α΄ όροφος). Την ψιλή κυριότητα έχει το Τριφύλλειο Ίδρυμα. Το μίσθωμα που εισπράττει ο Σύνδεσμος ανέρχεται στο ποσό των 600€ μηνιαίως, το όποιο όμως λόγω της αυξημένης φορολόγησης (ΕΝΦΙΑ & Εισόδημα) έχει μειωθεί σημαντικά. Ο ενοικιαστής έχει καταβάλλει τα ενοίκια για το έτος 2015. Ανάλυση θα δείτε στον συνημμένο απολογισμό.

6.
Πολλοί από εσάς θα παρακολουθήσατε τη συναυλία της χορωδίας «Κεύθος» στην αίθουσα «Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός» στις 9/5/2015. Ο Κ.Σ.Α κάλυψε τη δαπάνη της εκδήλωσης καθώς ο Δήμος και η Περιφέρεια, αν και τους ζητήθηκε, δεν συμμετείχαν. Και ούτε απάντησαν στο αίτημά μας. Το συνολικό κόστος της οργάνωσης ανήλθε στο ποσό των 4.000€ και τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων στο ποσό των 1.750€. Τη διαφορά των 2.250€ κάλυψε ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος. Η χορωδία ερμήνευσε τραγούδια των αείμνηστων κυθηρίων συνθετών και στιχουργών Αττίκ, Ν. Φατσέα και Γ.Πρινέα, καθώς και του νέου συνθέτη μας Παναγιώτη Λευθέρη. 25 χορωδοί με μαέστρο τον κ. Τίμο Λιγνό και πιανίστα την κα Τζελέπη, μας ταξίδεψαν νοσταλγικά με τις μελωδικές τους ερμηνείες. Η εκδήλωση υπήρξε εξαιρετική και στα γραφεία του Συνδέσμου διατίθεται διπλό DVD της εκδήλωσης αυτής στην τιμή των 8€.
Την ίδια εκδήλωση επανέλαβε ο Σύνδεσμος στο θερινό θέατρο του Καψαλιού «Ζείδωρος» στις 23/8/2015 με εξαιρετική επιτυχία. Το κόστος οργάνωσης ανήλθε στο ποσό των 1.000€ και τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων στο ποσό των 1.300€. Η διαφορά των 300€ αποτελεί έσοδο του Συνδέσμου. Ο ομιλών δεν μπόρεσε να είναι παρών για λόγους υγείας, όμως τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου ανέλαβαν και οργάνωσαν αυτή με τον καλύτερο τρόπο.

7.
Το Ίδρυμα Αρώνη χρηματοδότησε την αγορά εξαιρετικού επίπλου στο οποίο φυλάσσονται οι κυθηραϊκες εφημερίδες, δεμένες σε τόμους (35 περίπου) και συντηρημένες. Για τα επόμενα 100 χρόνια, όπως μας έχουν διαβεβαιώσει οι ειδικοί, είναι εξασφαλισμένη η σημερινή τους κατάσταση. Είναι γνωστό ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις εφημερίδες μέσα από την ιστοσελίδα του Συνδέσμου.

8.
Όπως σας είχαμε ενημερώσει πέρυσι στη Γενική Συνέλευση, έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να ψηφιοποιηθεί η βιβλιοθήκη του Κυθηραϊκού Συνδέσμου μαζί με τη βιβλιοθήκη της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών και να αναρτηθούν στο διαδίκτυο στοιχεία όπως, ο τίτλος του βιβλίου, ο συγγραφέας, και το έτος έκδοσης. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η πρόσβαση, όλων των Κυθηρίων όπου γης, στην κυθηραϊκη βιβλιοθήκη. Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε την αμέριστη βοήθεια της καθηγήτριας κας Καίτης Αρώνη, η οποία εποπτεύει το έργο αμισθί. Ελπίζουμε ότι θα βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να σας το παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο.

9.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2015 , εορτή της Μυρτιδιωτίσσης , ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών και τέλεσε την καθιερωμένη αρτοκλασία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου ευχαριστεί θερμότατα:
– Την κυρία Αικατερίνη Δευτερεύου, που φρόντισε να μας αποσταλούν μυρτιές από τα Κύθηρα για να μοιρασθούν σε όλους τους προσκυνητές
-Τη Μεταφορική των αδελφών Τζάννε , που μετέφεραν δωρεάν τους άρτους και τις μυρτιές από τα Κύθηρα.
Για τη σημασία που έχει για τους Κυθήριους η εικόνα της Μυρτιδιωτίσσης μίλησε το μέλος του Συνδέσμου κα Μαίρη Μαλάνου. Η ομιλία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου.

10.
Για 3η κατά σειρά χρονιά το χορευτικό τμήμα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών βρέθηκε στη Ζάκυνθο το τριήμερο 29/5-1/6/2015, ύστερα από πρόσκληση της πολιτιστικής εταιρείας «ΓΚΙΟΣΤΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ», συμμετέχοντας ως αντιπρόσωπος των Κυθήρων στις τριήμερες εκδηλώσεις του μεσαιωνικού εθίμου της Γκιόστρας, το οποίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε το μεγάλο γεγονός του τόπου. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία στο χορευτικό τμήμα του Συνδέσμου με τη δασκάλα τους κυρία Λίτσα Γαλανάκη να γνωριστούν με άλλες αντιπροσωπείες των Επτανήσων και των ιταλικών πόλεων Sulmona και San Marino. Τα παιδιά του χορευτικού, φορώντας τις κυθηραϊκές στολές τους, επί τρεις ημέρες παρέλασαν στις ρούγες της πόλης της Ζακύνθου και χόρεψαν στις πλατείες της. Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, το Δημοτικό Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Γκιόστρας Ζακύνθου τους υποδέχτηκαν στο Δημαρχείο και αντάλλαξαν δώρα.

11.
Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, σε συνέχεια της συμμετοχής του στη Γκιόστρα Ζακύνθου, δέχτηκε τιμητική πρόσκληση από την Giostra Cavalleresca di Sulmona για να συμμετάσχει με το χορευτικό του τμήμα στην εκδήλωση της Γκιόστρας, στην πόλη Sulmona της Κεντρικής Ιταλίας, από 25 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2015. Εκεί τα μέλη της χορευτικής ομάδας με αρχηγό την κυρία Λίτσα Γαλανάκη έλαβαν εξαιρετική φιλοξενία και αποκόμισαν ιδιαίτερη εμπειρία από την συμμετοχή τους αυτή.

12. 
Εστάλησαν τα χρηματικά βραβεία στα σχολεία των Κυθήρων, ως η διαθήκη του αείμνηστου Ανδρέα Στάθη προβλέπει, για τη βράβευση των αρίστων μαθητών.

13.
Ξεκινήσαμε μία προσπάθεια να γίνουν μαθήματα μουσικών οργάνων με δάσκαλο τον κ. Χαρχαλάκη. Δυστυχώς, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, δεν τελεσφόρησε. Θα την επαναφέρουμε στο μέλλον εφόσον τα οικονομικά του Συνδέσμου βελτιωθούν και δεν θα απαιτείται η συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε αυτή τη δαπάνη.

14.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2015, επτανησιακή αντιπροσωπεία πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο. Του ευχήθηκαν για το Νέο Έτος και ζακυνθινή χορωδία έψαλε τα κάλαντα. Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών εκπροσώπησε τα Κύθηρα με την Γενική Γραμματέα του κυρία Βάσω Σαμίου, την οποία συνόδευσε η Κυριακή Παπανικολάκου (Γαλανάκη), μέλος του χορευτικού τμήματος, ντυμένη με την κυθηραϊκή ενδυμασία.

15.
Συνεχίζοντας μια παράδοση πολλών ετών ο Κ.Σ.Α οργανώνει στις μεγάλες γιορτές επισκέψεις σε ιδρύματα, όπου νοσηλεύονται ψυχικά ασθενείς συμπατριώτες μας, για να τους προσφέρει δώρα και λίγη χαρά. Φέτος οι υπεύθυνοι του 1ου Ψυχογηριατρικού Οικοτροφείου της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας ΄΄Ο ΝΕΣΤΩΡ΄΄ ,που είναι στην οδό Ι.Σούτσου 12 κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και όπου βρίσκεται εκεί συμπατριώτης μας τρόφιμος, ζήτησαν από τον Κ.Σ.Α. να πάει εκεί μια μικρή χορωδία να πει τα κάλαντα και λίγα τραγούδια, για να πλαισιώσει τη γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίττας, που οργανώθηκε για τους 19 τροφίμους του οικοτροφείου. Ο Κ.Σ.Α. βρέθηκε εκεί με το βετεράνο ακορτεονίστα κ.Παναγιώτη Βλαντή που είναι μέλος του ΚΥΘΗΡΑΊ΄ΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, ο οποίος πολύ πρόθυμα δέχθηκε με τη χορωδία του, να προσφέρει χαρά σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Αθήνα, 9/3/2016

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2015

Scroll Up