Απολογισμός Χρήσης για το Έτος 2016

Ετήσια Γενική Συνέλευση της 15ης Μαρτίου 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.30 στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος – Θεμιστοκλέους 5.

Παρουσίαση από τον Πρόεδρο του Κ.Σ.Α κ. Γεώργιο Καρύδη

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες
Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, για να σας εκθέσουμε τα πεπραγμένα μας για το έτος 2016 και αν τα κρίνετε ικανοποιητικά, να τα εγκρίνετε.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

1. 
Στις 9 Ιανουαρίου 2016 οργανώσαμε εκδήλωση στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος, όπου παρουσιάσαμε τη δράση του χορευτικού μας τμήματος και ειδικότερα τη συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Γκιόστρα Ιταλίας για την περίοδο 25/7 έως 3/8/2015. Η εκδήλωση υπήρξε επιτυχέστατη. Η λαχειοφόρος αγορά απέφερε καθαρά έσοδα στο ταμείο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου 1.285€.

2.
Η πρόταση του Κυθηραϊκού Συνδέσμου προς τα υπόλοιπα κυθηραϊκά σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά, να συνεορτάσουν στον Άλιμο, στην αίθουσα της Μυρτιδιωτίσσης, την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας, έγινε ομόφωνα δεκτή. Έτσι την Κυριακή 24/1/2016 το πρωί, έγινε στον Περικαλλή Ναό της Μυρτιδιωτίσσης, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κυθήρων κκ. Σεραφείμ. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην μεγάλη αίθουσα κάτω από τον Ναό, ο Σεβασμιότατος κκ. Σεραφείμ, ευλόγησε την βασιλόπιτα και απηύθυνε ευχές. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Τριφυλλείου Ιδρύματος κ. Καλοκαιρινός έκοψε την βασιλόπιτα και απηύθυνε ευχές εκ μέρους όλως των σωματείων

3.
Ο αποκριάτικος χορός του Συνδέσμου που είχε προγραμματισθεί για την Κυριακή 28.2.2016, στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος ματαιώθηκε γιατί την ημερομηνία αυτή συνέπεσε το 40ήμερο μνημόσυνο του συμπατριώτη μας Βασίλη Κασιμάτη, ο οποίος υπήρξε μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου.

4.
Στις 9 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος. Έγινε απολογισμός και ομόφωνα απαλλάχθηκε το Δ.Σ των ευθυνών για την υπό κρίση περίοδο. Επίσης η Συνέλευση έλαβε ομόφωνη απόφαση ώστε ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος να αποτελέσει ιδρυτικό μέλος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας Αθηνών, της οποίας το Καταστατικό εγκρίθηκε στις 27.9.2016.

5.
Η ηλεκτρονική οργάνωση της ενιαίας βιβλιοθήκης του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών και της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών έχει ολοκληρωθεί και έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στις 20.3.2017 στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος. Έχουν ήδη σταλεί προσκλήσεις και ανακοινώσεις στον κυθηραϊκό τύπο και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Για το σπουδαίο αυτό έργο, για το οποίο θα υπάρχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου, θα μιλήσει η Καθηγήτρια Καίτη Αρώνη, που υπήρξε η ψυχή της όλης προσπάθειας.

6. 
Το τετραήμερο 7-10/4/2016 οργανώσαμε εκδρομή στη Δυτική Ελλάδα. Επισκεφθήκαμε το Μεσολόγγι (τον Κήπο των Ηρώων και το ιστορικό Μουσείο), τα Τζουμέρκα (Αθαμανικά Όρη), το Βουργαρέλι, τα Άγναντα, τα Πράμαντα, το ωραιότατο σπήλαιο της Ανεμότρυπας, το οποίο εξερευνήθηκε το 1960 από την αείμνηστη συμπατριώτισσά μας σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου, το Νεκρομαντείο της Εφύρας, το ιστορικό Σούλι, τον Άγιο Δονάτο, τις πηγές του Αχέροντα που συνοδεύτηκε με ένα εξαιρετικό γεύμα στο χωριό Αμμουδιά, εκεί που ο Αχέροντας καταλήγει στο Ιόνιο, και τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Νικόπολης. Η εκδρομή είχε εξαιρετική επιτυχία.

7.
Στις 22 Μαΐου 2016 ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα. Την οργάνωση είχε η Ένωση Ζακυνθίων. Το πρωί, έγινε δοξολογία στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Μέλη του χορευτικού μας τμήματος, με τη σημαία του Συνδέσμου, είχαν εξαιρετική παρουσία. Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνική εκδήλωση στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, όπου το χορευτικό μας, με συνοδεία κυθηρίων μουσικών, απέσπασε θερμό χειροκρότημα.
Εξίσου επιτυχημένη ήταν και η παρουσία του χορευτικού στα εγκαίνια της έκθεσης «Διάλογοι» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα . Το χορευτικό τμήμα του Συνδέσμου προσκάλεσε το Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών στο εξωτερικό και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

8.
Το χορευτικό του Συνδέσμου συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Γκιόστρας στην πόλη Sulmona της Ιταλίας την περίοδο 4-8/8/2017. Η παρουσία του υπήρξε εξαιρετική, όμως λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν θα συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις για το έτος 2017. Για τον ίδιο λόγο δεν υπάρχει δυνατότητα να τους προσκαλέσουμε στα Κύθηρα. Το χορευτικό τμήμα συνόδευσαν στην Ιταλία τα μέλη του Δ.Σ κ. Ξηνταράκου και κ. Κασιμάτη.

9.
Το Σωματείο « Φίλοι του Μουσείου Κυθήρων» έστειλε επιστολή στον Σύνδεσμο με το αίτημα της οικονομικής ενίσχυσης των εορταστικών εκδηλώσεων για τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων στις 7/5/2016. Το Δ.Σ αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 300€. Με νεότερη επιστολή το Σωματείο ενημέρωσε ότι δεν δαπανήθηκε το σύνολο των χρημάτων και ως εκ τούτου θα επέστρεφαν μέρος του παραπάνω ποσού. Ομόφωνα το Δ.Σ αποφάσισε να κρατηθεί το ποσό των 150€ ως οικονομική ενίσχυση των σκοπών του Σωματείου. Το Σωματείο επέστρεψε στον Σύνδεσμο το υπόλοιπο ποσό, ήτοι 150€.

10.
Ο Κ.Σ.Α έχει την επικαρπία τμήματος του 1ου ορόφου ακινήτου που βρίσκεται στην οδό Ερμού 83. Την ψιλή κυριότητα έχει το Τριφύλλειο Ίδρυμα. Το μίσθωμα που εισπράττει ο Σύνδεσμος ανέρχεται στο ποσό των 575€ μηνιαίως, το οποίο όμως λόγω της αυξημένης φορολόγησης (ΕΝΦΙΑ & Φόρος Εισοδήματος) έχει περιοριστεί σημαντικά. Ο ενοικιαστής έχει καταβάλλει τα ενοίκια για το έτος 2016.

11.
Ο αείμνηστος σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος ζήτησε από τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο οικονομική ενίσχυση για τη θεατρική παράσταση «Αμύντας», η οποία παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο στις 8.7.2017. Πρόκειται για έργο του κυθήριου συγγραφέα Γεωργίου Μόρμορη, το οποίο τυπώθηκε στη Βενετία το έτος 1745. Επειδή τα οικονομικά του Συνδέσμου δεν επέτρεπαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, απευθυνθήκαμε στο Ίδρυμα Αρώνη Αυστραλίας εξηγώντας τη σημασία και τη σπουδαιότητα του έργου και ζητώντας να υποστηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια με οποιοδήποτε ποσό έκριναν. Δυστυχώς το Ίδρυμα Αρώνη αρνήθηκε.

12.
Το Ίδρυμα Αρώνη Αυστραλίας ανταποκρίθηκε θετικά στις εισηγήσεις του Συνδέσμου σχετικά με οικονομικά αιτήματα κυθήριων φορέων. Συγκεκριμένα ενίσχυσε οικονομικά:
1. Τον Ι.Ν Αγίας Ελέσας με το ποσό των 8.000$ δολάρια Αυστραλίας για την μερική ανακαίνιση κτιρίων της εκκλησίας.
2. Τον Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου Καρβουνάδων με το ποσό των 5.000$ δολάρια Αυστραλίας για εργασίες ανακαίνισής του.
3. Τον Κυθηραϊκο Σύνδεσμο και την Εταιρεία Κυθηραϊκων Μελετών με το ποσό των 4.000$ για την ηλεκτρονική οργάνωση της κυθηραϊκής βιβλιοθήκης.

13.
Το βιβλίο της φιλολόγου κ. Ελένης Χάρου «Προσκύνημα των Μυρτιδίων» έχει εξαντληθεί και το Δ.Σ του Συνδέσμου αποφάσισε την επανέκδοσή του. Απευθυνθήκαμε στο Ίδρυμα Αρώνη της Αυστραλίας, εφόσον ο Σύνδεσμος δεν μπορούσε να αναλάβει αυτό το κόστος. Το Ίδρυμα ανταποκρίθηκε θετικά και ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη δαπάνη έκδοσης 1.000 αντιτύπων (700 αντίτυπα θα παραμείνουν στα γραφεία του Συνδέσμου και 300 αντίτυπα θα σταλούν στην Αυστραλία), θέτοντας όμως τον όρο το βιβλίο να είναι δίγλωσσο, ήτοι στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η μετάφραση έχει ήδη ξεκινήσει και ελπίζουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο το βιβλίο θα διατεθεί προς πώληση.

14.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, εορτή της Μυρτιδιωτίσσης, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στον κυρίως Ναό. Στο τέλος της λειτουργίας μοιράστηκε άρτος και μυρτιές από τα Κύθηρα. Τις μυρτιές από τα Κύθηρα φρόντισε, όπως κάθε χρόνο, η κ. Αικατερίνη Δευτερεύου και την ευχαριστούμε. Για τη σημασία που έχει για τους Κυθήριους η εικόνα της Μυρτιδιωτίσσης μίλησε ο Πρόεδρος του Κ.Σ.Α κ.Γιώργος Καρύδης.

15. 
Εστάλησαν τα χρηματικά βραβεία στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κυθήρων, ως η διαθήκη του αείμνηστου Ανδρέα Στάθη προβλέπει, για τη βράβευση των αρίστων μαθητών.

16.
Τον Οκτώβριο, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, η δασκάλα του χορευτικού μας κ. Λίτσα Γαλανάκη παραιτήθηκε. Ο λόγος που προέβαλε ήταν ότι βρήκε καλύτερη απασχόληση με καλύτερες αποδοχές. Ο Σύνδεσμος, αν και αιφνιδιάστηκε, ενέργησε γρήγορα και προσέλαβε την κ. Βασιλική Πετράκη, δασκάλα παραδοσιακών χορών και απόφοιτη της Γυμναστικής Ακαδημίας, η οποία έχει αφήσει, μέχρι σήμερα, άριστες εντυπώσεις.

17.
Οι δεκαετείς συζητήσεις και προσπάθειες τελεσφόρησαν και η Επτανησιακή Συνομοσπονδία είναι πραγματικότητα. Ο Κ.Σ.Α αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Συνομοσπονδίας και συμμετέχει ισότιμα με τα άλλα 6 νησιά. Στις 20/1/2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση και εξελέγη το πρώτο 15μελές Δ.Σ. .

18.
Συνεχίζοντας την παράδοση πολλών ετών, μέλη του Κ.Σ.Α επισκέπτονται στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ψυχικά ασθενείς συμπατριώτες μας, που νοσηλεύονται σε διάφορα ειδικά νοσηλευτικά ιδρύματα ή σε κέντρα επανένταξης, προσφέροντας δώρα. Το αυτό έγινε και το έτος 2016 και παρακαλούμε όποιος επιθυμεί να έχει συμμετοχή, με οποιοδήποτε τρόπο, σε αυτή την προσφορά αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, ας επικοινωνήσει με τα γραφεία του Συνδέσμου (210.3832806).

Βέβαια τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου μας, είχαν και άλλες δραστηριότητες. Συμμετείχαν σε εκδηλώσεις των άλλων Κυθηραϊκών σωματείων, όπως χοροεσπερίδες, ομιλίες καθώς και θλιβερά γεγονότα όπως σε εξόδιες ακολουθίες συμπατριωτών μας.

Αυτός είναι ο απολογισμός των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου και αν τον εγκρίνετε να απαλλάξετε το Δ.Σ από κάθε ευθύνη για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ήτοι για το 2016.

Αθήνα, 15/3/2017
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016