Απολογισμός Έτους 2017

Ετήσια Γενική Συνέλευση της 7ης Μαρτίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος – Θεμιστοκλέους 5.
Παρουσίαση από τον Πρόεδρο του Κ.Σ.Α, κ. Γεώργιο Καρύδη

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες,
Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, για να σας εκθέσουμε τα πεπραγμένα μας για το έτος 2017 και αν τα κρίνετε ικανοποιητικά, να τα εγκρίνετε.
Η σημερινή Γενική Συνέλευση είναι εκλογική, οπότε στη συνέχεια θα κληθείτε να εκλέξετε το νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο για την επόμενη τριετία. Λεπτομερείς οδηγίες θα δοθούν από το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

1.
Η πρόταση του Κυθηραϊκού Συνδέσμου προς τα υπόλοιπα κυθηραϊκά σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά, να συνεορτάσουν στον Άλιμο, στην αίθουσα του Ι.Ν της Μυρτιδιωτίσσης, την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας, έγινε ομόφωνα δεκτή. Έτσι, την Κυριακή 22/1/2017 το πρωί, έγινε στον Περικαλλή Ναό της Μυρτιδιωτίσσης, αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυθήρων κκ. Σεραφείμ. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην μεγάλη αίθουσα κάτω από τον Ναό, ο Σεβασμιότατος κκ. Σεραφείμ, ευλόγησε την βασιλόπιτα και απηύθυνε ευχές. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Τριφυλλείου Ιδρύματος κ. Καλοκαιρινός έκοψε την βασιλόπιτα και απηύθυνε ευχές εκ μέρους όλων των σωματείων

2.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Κυριακή και ώρα 13.00 πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος αποκριάτικος χορός του Συνδέσμου μας σε αυτή την αίθουσα. Το χορευτικό
μας συγκρότημα με τη συνοδεία του κυθηραϊκου μουσικού συγκροτήματος «VENDEMA» χόρεψε κυθηραϊκούς χορούς και ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους.

3.
Στις 21 Ιανουαρίου 2017, ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00 πραγματοποιήθηκε, σε αυτή την αίθουσα, η Γενική Συνέλευση της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, της οποίας ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος είναι ιδρυτικό μέλος, και εξελέγη το νέο Δ.Σ για το έτος 2017.

4.
Στις 15 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος. Έγινε απολογισμός και ομόφωνα απαλλάχθηκε το Δ.Σ των ευθυνών για την υπό κρίση περίοδο.

5.
Στις 20 Μαρτίου 2017, στην αίθουσα αυτή, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση της ηλεκτρονικής οργάνωσης της ενιαίας βιβλιοθήκης του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών και της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών. Κύριες ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η συμπατριώτισσα μας κ. Καίτη Αρώνη, που υπήρξε η ψυχή της όλης προσπάθειας, και η Δ/ντρια της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου κ.Κακάλη. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Κ.Σ.Α κ. Καρύδης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών κ. Νίκος Πετρόχειλος και ο Πρόεδρος του Τριφυλλείου Ιδρύματος κ. Εμμ. Καλοκαιρινός. Την παρουσίαση είχε η η υπάλληλος του Τριφυλλείου Ιδρύματος κ. Λουράντου Αλεξάνδρα.

6.
Το βιβλίο της φιλολόγου κ. Ελένης Χάρου «Προσκύνημα των Μυρτιδίων» έχει εξαντληθεί και το Δ.Σ του Συνδέσμου αποφάσισε την επανέκδοσή του. Απευθυνθήκαμε στο Ίδρυμα Αρώνη της Αυστραλίας γιατί ο Σύνδεσμος δεν μπορούσε να αναλάβει αυτό το κόστος. Το Ίδρυμα ανταποκρίθηκε θετικά και ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη δαπάνη έκδοσης 1.000 αντιτύπων (700 αντίτυπα θα παραμείνουν στα γραφεία του Συνδέσμου και 300 αντίτυπα θα σταλούν στην Αυστραλία), θέτοντας όμως τον όρο το βιβλίο να είναι δίγλωσσο, ήτοι στα ελληνικά και στα αγγλικά. Την μετάφραση του βιβλίου ανέλαβε εξωτερική συνεργάτιδα του Ιδρύματος Αρώνη, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα παρέδιδε το έργο μέχρι τον Απρίλιο 2017. Ωστόσο αποδείχθηκε ασυνεπής και μέχρι σήμερα η μετάφραση δεν έχει γίνει. Ο Σύνδεσμος εξέφρασε την δυσαρέσκεια του προς το Ίδρυμα Αρώνη, εφόσον εκείνο έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το κόστος της επανέκδοσης. Είμαστε σε αναμονή για εξεύρεση νέας μεταφράστριας.

7.
Στις 20 Μαΐου 2017, ημέρα Σάββατο και ώρα 19.00, η Επτανησιακή Συνομοσπονδία, της οποίας ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος είναι ιδρυτικό μέλος, πραγματοποίησε καλλιτεχνική εκδήλωση στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, για την Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, με εξαιρετική επιτυχία. Τα Κύθηρα εκπροσωπήθηκαν από το χορευτικό τμήμα του Συνδέσμου, το οποίο με συνοδεία κυθηρίων μουσικών, απέσπασε θερμό χειροκρότημα. Στις 21 Μαΐου 2017, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00, έγινε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

8.
Το χορευτικό συγκρότημα του Συνδέσμου, έπειτα από σχετική πρόσκληση, συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Γκιόστρας, στο νησί της Ζακύνθου, την περίοδο 2-6/6/2017. Η παρουσία του υπήρξε εξαιρετική και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες και φωτογραφίες. Το χορευτικό μας συνόδευσαν τα μέλη του Δ.Σ, κ. Ξηνταράκου και κ.Κασιμάτη, καθώς και η δασκάλα του, κ. Πετράκη.

9
Στις 4 Μαΐου 2017 ο Δήμαρχος Κυθηρων, κ. Χαρχαλάκης, με σχετική επιστολή ζήτησε από τα κυθηραϊκά σωματεία Αττικής να πάρουν θέση υπέρ του Δήμου και της Εγχώριας Περιουσίας, στην ανακύψασα δικαστική διαμάχη μεταξύ Μητρόπολης Κυθήρων και Εγχώριας Περιουσίας για τα προσκυνήματα της Μυρτιδιώτισσας, της Αγίας Μόνης και του Αγίου Ιωάννου. Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος, σε συνεργασία και συνεννοήση με τα λοιπά κυθηραϊκά σωματεία ζήτησε την άποψη του Μητροπολίτη, τη οποία και έλαβε. Τα κυθηραϊκα σωματεία, ήτοι ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, η Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς-Αθηνών, η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών και ο Όμιλος Κυθηρίων Πανεπιστημιακών, συνέταξαν κοινή επιστολή προς τον Δήμαρχο Κυθήρων και προς τον Μητροπολίτη Κυθήρων, με την οποία συντάσσονταν με τις απόψεις του Δήμου και της Εγχώριας Περιουσίας και υποστήριξαν να παραμείνει το ισχύον καθεστώς. Η επιστολή αυτή επισυνάπτεται στον παρόντα απολογισμό.

10.
Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, οργάνωσε ταξίδι στη Σερβία, κυρίως Βελιγράδι από τις 8-12/6/2017. Το ταξίδι ήταν επιτυχημένο και ενδιαφέρον για τους Κυθήριους και φιλοκυθήριους γιατί είχαν την ευκαιρία, πέρα από τη συνηθισμένη διασκέδαση που εξασφαλίζουν τα ταξίδια, να γνωρίσουν την πορεία του ελληνισμού σε αυτά τα μέρη.

11.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, εορτή της Μυρτιδιωτίσσης, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στον κυρίως Ναό. Στο τέλος της λειτουργίας μοιράστηκε άρτος και μυρτιές από τα Κύθηρα. Για τις μυρτιές από τα Κύθηρα φρόντισε ο κ.Ανδρέας Δευτερέβος και για τον στολισμό της εικόνας η κ.Τούλα Ξηνταράκου. Για τη σημασία που έχει για τους Κυθήριους η εικόνα της Μυρτιδιώτισσας μίλησε ο Πρόεδρος του Κ.Σ.Α κ. Γιώργος Καρύδης. Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος προσέφερε καφέ στους κυθήριους και φιλοκυθηρίους προσκυνητές.

12.
Ο Κ.Σ.Α έχει την επικαρπία τμήματος του 1ου ορόφου ακινήτου που βρίσκεται στην οδό Ερμού 83. Την ψιλή κυριότητα έχει το Τριφύλλειο Ίδρυμα. Το μίσθωμα που εισπράττει ο Σύνδεσμος ανέρχεται στο ποσό των 575€ μηνιαίως, το οποίο όμως λόγω της αυξημένης φορολόγησης (ΕΝΦΙΑ & Φόρος Εισοδήματος) έχει περιοριστεί σημαντικά. Ο ενοικιαστής έχει καταβάλλει τα ενοίκια για το έτος 2017.

13.
Η φετινή χριστουγεννιάτικη ευχητήρια κάρτα του Συνδέσμου περιείχε φωτογραφία από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Βουνό και ευχές από το Δ.Σ του Συνδέσμου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της κάρτας ανέλαβε και φέτος, αφιλοκερδώς, ο συμπατριώτης μας κ. Αντώνης Λουράντος. Η κάρτα προωθήθηκε στα μέλη του Συνδέσμου ηλεκτρονικά

13.
Εστάλησαν τα χρηματικά έπαθλα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κυθήρων, ως η διαθήκη του αείμνηστου Ανδρέα Στάθη προβλέπει, για τη βράβευση των αρίστων μαθητών.

14.
Το 2017, συνεχίζοντας την παράδοση πολλών ετών, μέλη του Κ.Σ.Α προσέφεραν δώρα σε ψυχικά ασθενείς συμπατριώτες μας.

Βέβαια τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου μας, είχαν και άλλες δραστηριότητες. Συμμετείχαν σε εκδηλώσεις των άλλων Κυθηραϊκών σωματείων, όπως χοροεσπερίδες, ομιλίες καθώς και θλιβερά γεγονότα όπως σε εξόδιες ακολουθίες συμπατριωτών μας.

Αυτός είναι ο απολογισμός των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου και αν τον εγκρίνετε να απαλλάξετε το Δ.Σ από κάθε ευθύνη για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ήτοι για το 2017.

Αθήνα, 7/3/2018
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 2017

Scroll Up