Απολογισμός Κ.Σ.Α για το Έτος 2013

Ετήσια Γενική Συνέλευση της 26ης Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.30 στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος – Θεμιστοκλέους 5.
Παρουσίαση από τον Πρόεδρο του Κ.Σ.Α κ. Γεώργιο Καρύδη

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και σήμερα σας καλέσαμε στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, για να σας εκθέσουμε τα πεπραγμένα μας για το 2013 και αν τα κρίνετε ικανοποιητικά, να τα εγκρίνετε.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
1. 
Η πρόταση του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, προς τα μεγάλα Κυθηραϊκά Σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά, να συνεορτάσουν και να οργανώσουν από κοινού στον Άλιμο την εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας, έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κυθηρίων Αλίμου, δέχθηκε και ανέλαβε την οργάνωση της εκδήλωσης. Έτσι την Κυριακή 20/1/2013 το πρωί, έγινε στον Περικαλλή Ναό της Μυρτιδιωτίσσης, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κυθήρων κκ. Σεραφείμ. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην μεγάλη αίθουσα κάτω από τον Ναό, ο Σεβασμιότατος κ. Σεραφείμ, ευλόγησε την Πίττα και απηύθυνε ευχές. Την Πίτα την έκοψε ο Πρόεδρος του Κ.Σ.Α. κ. Καρύδης, ο οποίος μοίρασε τα κομμάτια στους επισήμους και απηύθυνε ευχές. Επίσης ευχές απηύθυναν ο Πρόεδρος του Τριφυλλείου Ιδρύματος κ.Καλοκαιρινός, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών κ. Πετρόχειλος, ο Πρόεδρος της Κυθηραϊκής Αδελφότητος Πειραιά κ.Κυπριώτης και η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αλίμου κ.Καρύδη.

2.
Η συνεστίαση που είχε προγραμματισθεί για την Κυριακή 24.2.2013, στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος δεν πραγματοποιήθηκε γιατί μεσολάβησαν δυσάρεστα γεγονότα, όπως ο θάνατος του επίτιμου Προέδρου του Συνδέσμου αειμνήστου Ν.Φατσέα και του ενεργού μέλους μας αειμνήστου Τάσου Φλωρόπουλου.

3.
Στις 4 Μαρτίου 2013 ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος.

4. 
Στις 19 Μαΐου 2013 εορτάσθηκε η 149η επέτειος της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα. Την οργάνωση είχε η Ένωση Ιθακησίων Αθηνών. Η δοξολογία έγινε στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση και η καλλιτεχνική εκδήλωση στην αίθουσα του Παρνασσού. Το χορευτικό μας πάλι απόσπασε θερμά χειροκροτήματα.

5.
Το λεύκωμα μας δεν είχε την αναμενόμενη αποδοχή από τους συμπατριώτες μας. Σχετική κίνηση παρουσίασε το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόγατος» στο Λειβάδι.

6. 
Με πρωτοβουλία του Κ.Σ.Α, τα Κυθηραϊκά Σωματεία Αθηνών-Πειραιώς και το ΚΙΠΑ, τιμώντας τη μνήμη των αείμνηστων ευεργετών Νικολάου Τριφύλλη και Μιχαήλ Σεμιτέκολου διοργάνωσαν από κοινού εκδήλωση στις 4 Αυγούστου 2013 ημέρα Κυριακή στο προαύλιο του ναού του Οσίου Θεοδώρου Κυθήρων. Είχε προηγηθεί παράκληση χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κκ.Σεραφείμ. Κύριος ομιλητής ήταν ο δικηγόρος κ.Γαβρίλης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Κ.Σ.Α με τον πρόεδρό του, κ.Καρύδη. Μίλησαν ακόμη, ο καθηγητής κ.Γ.Κασιμάτης, η καθηγήτρια κ.Κούλα Κασιμάτη, ο κ.Νίκος Γλυτσός, ο κ. Βρεττός Κυπριώτης, η κα Λίτσα Καβάκου και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης. Η εκδήλωση υπήρξε επιτυχέστατη.

7.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2013 , εορτή της Μυρτιδιωτίσσης , ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών και τέλεσε την καθιερωμένη αρτοκλασία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου ευχαριστεί θερμότατα:
– Την κυρία Αικατερίνη Δευτερεύου, που φρόντισε να μας αποσταλούν μυρτιές από τα Κύθηρα για να μοιρασθούν σε όλους τους προσκυνητές
-Τη Μεταφορική των αδελφών Τζάννε , που μετέφεραν δωρεάν τους άρτους και τις μυρτιές από τα Κύθηρα.
Για τη σημασία που έχει για τους Κυθήριους η εικόνα της Μυρτιδιωτίσσης μίλησε ο καθηγητής κ.Νίκος Πετρόχειλος.

8.
Στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου επισκέφθηκαν το Δημόσιο Ψυχιατρείο Αθηνών, προσφέροντας δώρα και χρήματα στους εκεί νοσηλευόμενους συμπατριώτες μας. Αρκετοί συμπατριώτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και ενίσχυσαν την πρωτοβουλία μας αυτή.

9.
Το χορευτικό του Συνδέσμου πορεύτηκε καλά. Η εμφάνισή του στην εορτή της Ενσωματώσεως άφησε άριστες εντυπώσεις. Κυρίως, όμως, ξεχώρισε για τη συμμετοχή του στη «GIOSTRA DI ZANTE» του κ. Διονύση Φλεμοτόμου. Τα παιδιά του χορευτικού του Συνδέσμου μας σήκωσαν το βάρος μιας πράγματι βαριάς αποστολής και εκπροσώπησαν τα Κύθηρα σε μια διοργάνωση αξιώσεων, σε ένα χώρο με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Και τα κατάφεραν άριστα με την άψογη εμφάνισή τους, με τη ζωντάνια τους, την κορμοστασιά τους και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και απέσπασαν πλούσιο χειροκρότημα. Την Πέμπτη 20 Ιουνίου έγινε παρέλαση των αντιπροσωπειών, όπου προηγούνταν οι παντιέρες και τα «καπίτουλα» (λάβαρα) και παρατάχθηκαν μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου παρόντος του Δημάρχου Ζακύνθου έγινε έπαρση των σημαιών και ανάκρουση των εθνικών ύμνων των χωρών που συμμετείχαν στη Γκιόστρα 2013. Την Παρασκευή και το Σάββατο χόρεψαν τα χορευτικά, έκαναν τις επιδείξεις τους οι «σπαντιερατόροι» (σημαιοφόροι) και οι γερακάρηδες, έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ποιητή Ούγο Φώσκολο και πραγματοποιήθηκε η παιδική Γκιόστρα. Την Κυριακή έγιναν οι ιππικοί αγώνες και ο ιππότης που είχε κληρωθεί να αγωνιστεί για τα Κύθηρα κέρδισε και έτσι το έπαθλο της Γκιόστρας 2013 το πήραν τα Κύθηρα. Μετά τους αγώνες έγινε η «φουγγαρία» (άναμμα φωτιάς) προς τιμήν του Άη Γιαννιού του Λουμπαρδιάρη και ακολούθησε λαϊκό πανηγύρι. Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά που εκπροσώπησαν επάξια τα Κύθηρα, αλλά και στη δασκάλα τους κ. Λίτσα Γαλανάκη και στην κ. Κυριακή Γρηγ. Κασιμάτη που εκπροσώπησε το Δ.Σ. του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών.

10. 
Εστάλησαν τα χρηματικά βραβεία στο Δημοτικό σχολείο Καρβουνάδων και Γυμνάσιο-Λύκειο, ως η διαθήκη του αείμνηστου Ανδρέα Στάθη προβλέπει, για τη βράβευση των αρίστων μαθητών.

11.
Τελευταία και σπουδαιότερη δραστηριότητα του Συνδέσμου, η ναυαρχίδα όλων των προσπαθειών μας ήταν η ψηφιοποίηση των εφημερίδων. Το Δ.Σ του Συνδέσμου είχε εξαρχής εκτιμήσει τη σημασία αυτού του πνευματικού πλούτου που είχαμε, ήτοι τις κυθηραϊκές εφημερίδες. Στην αρχή ξεκινήσαμε να τις προστατεύουμε, τόσο αυτές που ήταν δεμένες σε τόμους (είχαν μεριμνήσει γι αυτό οι αείμνηστοι Πρόεδροι του Συνδέσμου Ν.Φατσέας και Δ.Κόμης) όσο και αυτές που βρήκαμε σε φύλλα (και αυτές τις δέσαμε σε τόμους) και αυτές που εκδόθηκαν μετά. Αυτό το πραγματοποιήσαμε χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος.
Στη συνέχεια αποφασίσαμε ότι αυτές έπρεπε να τις αναρτήσουμε στο διαδίκτυο ώστε να γίνουν κτήμα όλων των Κυθηρίων όπου γης και να τις συντηρήσουμε, γιατί ιδίως τα πρώτα φύλλα παρουσίαζαν σημαντικές φθορές και υπήρχε κίνδυνος να χαθεί αυτός ο πλούτος. Αρχίσαμε να καλούμε διάφορους ειδικούς, εντός και εκτός εισαγωγικών, για να κοστολογήσουν την όλη εργασία και μας έδιναν διάφορες «περίεργες» τιμές με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους. Τα οικονομικά του Συνδέσμου δεν άντεχαν. Όμως δεν παραιτηθήκαμε, δεν απογοητευτήκαμε. Τελικά καταλήξαμε ότι με 20.000€ περίπου θα μπορούσε να συντελεστεί η όλη εργασία που και εμείς σιγά-σιγά κατανοούσαμε τις δυσκολίες και το μέγεθός της.
Ξεκινήσαμε ζητώντας οικονομική ενίσχυση από το κληροδότημα Αρώνη στην Αυστραλία. Τους εξηγήσαμε λεπτομερώς τι θέλουμε να κάνουμε. Μας απάντησαν ότι να τους πούμε ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν σε αυτή την δαπάνη για να μπορέσουν να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν και αυτοί. Μετά χτυπήσαμε την πόρτα του Τριφυλλείου Ιδρύματος. Το Δ.Σ αμέσως ομόφωνα ανταποκρίθηκε θετικά. Επικράτησε όμως μια ιδέα ότι καλύτερα θα ήταν το ίδρυμα να προμηθευτεί τον ανάλογο εξοπλισμό και να κάνουν οι ίδιοι την ψηφιοποίηση, ώστε να στοιχίσει φθηνότερα και να μείνει ο εξοπλισμός και για άλλες περιπτώσεις.
Σε αυτό το διάστημα που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του εξοπλισμού, ο καλός Θεός μας έστειλε την κυρία Καίτη Αρώνη-Τσίχλη, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που και η ίδια είχε ιδίαν αντίληψη αυτού του πνευματικού πλούτου, και μερίμνησε ώστε το έργο της ψηφιοποίησης, που αποτελούσε το 50% της δαπάνης δηλαδή 10.000€ περίπου, να το αναλάβει δωρεάν η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Και το σπουδαιότερο για μας ήταν ότι το έργο πραγματοποιήθηκε υπό την άμεση εποπτεία της. Στη συνέχεια ενημερώσαμε το Ίδρυμα Αρώνη, στην Αυστραλία, ότι το 50% ήδη είχε εξασφαλιστεί. Οπότε και αυτοί αποφάσισαν να μας ενισχύσουν με το ποσό των 4.600€.

Επίσης η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ μας ενίσχυσε με το ποσό των 3.000€. Τους ευχαριστούμε θερμότατα. Άλλωστε η Εταιρεία είναι αντικειμένου ευαίσθητη σε τοιούτου είδους προσπάθειες.
Επίσης το Τριφύλλειο Ίδρυμα μας ενίσχυσε με 1.500€ με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Τους ευχαριστούμε και αυτούς θερμότατα.
Τα ποσά αυτά σχεδόν καλύπτουν την αγορά σχετικού προγράμματος προκειμένου να γίνει η ανάρτηση των εφημερίδων στο διαδίκτυο, την αναβάθμιση του site του Συνδέσμου για να χωρέσει όλο αυτό τον όγκο και ,το σπουδαιότερο, την συντήρηση των εφημερίδων, που είναι και το δαπανηρότερο.
Η πραγματική συντήρηση των εφημερίδων δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία, όπως θα νόμιζε κανείς. Θα συντηρηθούν 23 τόμοι, γιατί οι νεότεροι δεν χρειάζονται προς το παρόν. Οι πρώτοι τόμοι παρουσιάζουν σημεία αποσύνθεσης και πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτούν. Η εργασία αυτή γίνεται τοποθετώντας σε κάθε φύλλο ένα ειδικό διαφανές χαρτί από ίνες μεταξιού, που κατασκευάζεται μόνο στην Ιαπωνία. Η μέθοδος αυτή εγγυάται ότι τα επόμενα 100 χρόνια δεν θα υποστούν καμία φθορά. Από το χρόνο βέβαια, όχι από μηχανική καταπόνηση. Στη συνέχεια θα περαστούν από κλίβανο για να γίνει απεντόμωση. Τα πολύ παλιά φύλλα έχουν κάτι αόρατα μικροέντομα, που τις καταστρέφουν σιγά-σιγά, και πρέπει οπωσδήποτε να τα καταπολεμήσουμε. Όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί και η εργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30.4.2014.
Στη συνέχεια, οι 35 τόμοι που έχουμε στη διάθεση μας θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ειδική βιβλιοθήκη και να κλειδωθούν. Το φως και η υγρασία είναι εχθρός τους. Είμαστε σε αναζήτηση οικονομικής ενίσχυσης για τον σκοπό αυτό.
Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν ώστε η προσπάθεια μας αυτή να ευοδωθεί. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου μας, που σε όλες τις φάσεις αυτού του έργου ήταν ενεργά παρόντα

Βέβαια τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου μας, είχαν και άλλες δραστηριότητες. Συμμετείχαν σε εκδηλώσεις των άλλων Κυθηραϊκών σωματείων, όπως χοροεσπερίδες, ομιλίες καθώς και θλιβερά γεγονότα όπως σε εξόδιες ακολουθίες συμπατριωτών μας

Αθήνα, 26/2/2014

Κατεβάστε το pdf: SCAN_DOC0001_1

Scroll Up