Γενική Συνέλευση – Αποχαιρετισμός Προέδρου Γ. Καρύδη

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

1.Διοργανώνουμε κάθε χρόνο, το χειμώνα στην Αθήνα και τον Αύγουστο στα Κύθηρα, εκδηλώσεις. Τιμήσαμε το έργο αλλά και τη μνήμη σημαντικών κυθηρίων ευεργετών, επιστημόνων, μουσικών και επαγγελματιών. Για την οικονομία χρόνου δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά.

2. Διοργανώναμε κάθε χρόνο εκδρομές, τόσο εντός της Ελλάδος, όσο και στο εξωτερικό. Επισκεφτήκαμε σχεδόν όλη την Ελλάδα, αλλά εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη, στη Μόσχα-Αγία Πετρούπολη, στο Βερολίνο, στη Μαδρίτη-Βαρκελώνη, στους Αγίους Τόπους και στην Αίγυπτο θα μείνουν αξέχαστες.

3. Κάθε χρόνο διοργανώναμε, πλην εξαιρέσεων, σε μεγάλα ξενοδοχεία των Αθηνών, αποκριάτικους χορούς. Τελευταία, για ευνόητους λόγους, γίνονταν σε αυτή εδώ την αίθουσα.

4. Το χορευτικό μας έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπως είναι οι εκδηλώσεις της Γκιόστρας.

5. Αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τους όρους της διαθήκης Αρώνη στην Αυστραλία. Η διαθήκη ορίζει, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη χρηματοδότηση έργων και δραστηριοτήτων στα Κύθηρα: τέτοιες περιπτώσεις υπήρξαν το Αγγλικό Σχολείο στον Ποταμό, τα προσκυνήματα της Αγίας Ελέσας και της Αγίας Μόνης, όπως επίσης και η χρηματοδότηση έκδοσης βιβλίων κυθηραϊκού ενδιαφέροντος.

6. Όταν τελικώς το Τριφύλλειο Κυθήρων συγχωνεύθηκε με το Τρίφυλλειο Ίδρυμα, μεταξύ των άλλων ακινήτων περιήλθε στην κατοχή του και το ακίνητο της οδού Ερμού 83, όπου στον πρώτο όροφο ο Σύνδεσμος έχει την επικαρπία ενός χώρου 70τμ. Σήμερα ο Σύνδεσμος το νοικιάζει έχοντας, με αυτό τον τρόπο, το μοναδικό του έσοδο.

7. Το κληροδότημα Στάη δίνει ορισμένες υποτροφίες σε πρωτοετείς φοιτητές. Το Παν/μιο Αθηνών, που είναι ο ιδιοκτήτης των ακινήτων του κληροδοτήματος, έδινε ελάχιστες υποτροφίες: 3-4 κάθε χρόνο, ενώ έπρεπε να χορηγεί περισσότερες. Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος μαζί με τον αείμνηστο Δ. Κόμη, έκανε έντονες παραστάσεις και ο αριθμός των υποτροφιών πολλαπλασιάστηκε. Επίσης, ύστερα από δεκαετή δικαστικό αγώνα το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε ώστε το Κληροδότημα Στάη να χορηγεί υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές και στο εσωτερικό, δεδομένου ότι η διαθήκη όριζε αρχικά να χορηγούνται υποτροφίες μόνο για το εξωτερικό.

8. Από το Μουσικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών, πετύχαμε να πάρουμε αντίγραφο μίας ηχογράφησης που έγινε τον Φεβρουάριο του 1956 με τσιριγώτικα τραγούδια. Έπαιζε βιολί ο αείμνηστος λαϊκός οργανοπαίχτης Κώστας Μαλάνος-Λεουσάκης και τραγουδούσαν οι αδερφές Κασιμάτη από το Λειβάδι και άλλοι. Μετά από επεξεργασία ηχογραφήθηκε νέο CD, η κασετίνα του οποίου περιλαμβάνει και τους στίχους των τραγουδιών. Επίσης, σε ξεχωριστή έκδοση έχουν διασωθεί οι παρτιτούρες των τραγουδιών. Με αυτό τον τρόπο πετύχαμε να διασωθούν οριστικά οι αυθεντικές εκτελέσεις τσιριγώτικων τραγουδιών.

9. Το 2011 εκδώσαμε λεύκωμα με τίτλο «Τα μονοπάτια της Μέλισσας». Πρόκειται για ένα κόσμημα που καταγράφει όλη την κυθηραϊκή χλωρίδα. Οι φωτογραφίες των φυτών και των λουλουδιών είναι από τον κ. Δ. Λεβέντη, Καθηγητή του Γυμνασίου Κυθήρων, και η περιγραφή τους έγινε από κοινού με τη Γεωπόνο κ.Γεωργία Καλλιγέρου. Τη, δε, καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο κ. Αντώνης Λουράντος. Είμαστε ευτυχείς για την έκδοση αυτή, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα υπάρχει στο μέλλον από αυτό τον μοναδικό μας φυσικό πλούτο, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές .

10. Κορυφαία δράση του Συνδέσμου υπήρξε η ψηφιοποίηση όλων των κυθηραϊκών εφημερίδων από το 1893 έως 2010 και οι οποίες έχουν αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Δεδομένου ότι αποτελούν την πρόσφατη ιστορία των Κυθήρων, δύναται κάθε ενδιαφερόμενος να μελετήσει να ενημερωθεί, ακόμη και να διασκεδάσει, ξεφυλλίζοντας τες. Η Καθηγήτρια κ. Καίτη Αρώνη-Τσίχλη και οι αρμόδιοι της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων έχουν σημαντική συμβολή στην όλη προσπάθεια. Αξίζει, ακόμη, να αναφέρουμε ότι για ορισμένες εφημερίδες, υπήρχε ανάγκη ειδικής συντήρησης, με υψηλό κόστος. Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος κάλυψε το κόστος της εργασίας αυτής, προκειμένου να παραμείνουν αναλλοίωτες οι κυθηραϊκες εφημερίδες. Σήμερα φυλάσσονται σε ειδική βιβλιοθήκη. Εκεί φυλάγονται και οι πρωτότυπες διακηρύξεις της Ανεξαρτησίας των Κυθήρων του 1917, που επίσης συντηρήθηκαν.

11. Με πρωτοβουλία του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών η βιβλιοθήκη του Συνδέσμου και η βιβλιοθήκη της Εταιρείας Κυθ. Μελετών αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Οργανώθηκαν ηλεκτρονικά και αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δίνοντας τη δυνατότητα σε μελετητές να ανακαλύψουν νέες πρωτογενείς πηγές. Η συμβολή της κ. Καίτης Αρώνη-Τσίχλη και της Δ/ντρας της Βιβλιοθήκης στο Πάντειο Παν/μιο υπήρξε καθοριστική.

12. Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών έχει πάρει θέση σε σοβαρά προβλήματα που απασχόλησαν και απασχολούν τα Κύθηρα, όπως το εκκλησιαστικό πρόβλημα προ 20ετίας, το συγκοινωνιακό αλλά την πρόσφατη προσφυγή του Μητροπολίτη στο ΣτΕ κατά της Εγχώριας Περιουσίας.

13. Πριν από δύο έτη ιδρύθηκε η Συνομοσπονδία Επτανησιακών Σωματείων Αττικής και ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος αποτελεί ιδρυτικό της μέλος.

Εν κατακλείδι κορυφαίες δραστηριότητες του Συνδέσμου κατά την τελευταία 20ετία είναι:

1. Η διάσωση σε αυθεντική εκτέλεση της κυθηραϊκής μουσικής

2. Η έκδοση λευκώματος για την κυθηραϊκή χλωρίδα

3. Η ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των κυθηραϊκών εφημερίδων

4. Η ηλεκτρονική οργάνωση σε ξεχωριστή ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του Συνδέσμου και της Εταιρείας Κυθ. Μελετών.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΖΕΡΒΟΥ

Ο μέχρι σήμερα ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Κ.Σ.Α ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ , που επί 21 συνεχή χρόνια υπηρέτησε το θεσμό συνοπτικά, αναφέρθηκε στις τόσες σημαντικές δραστηριότητες που αναβάθμισαν , στις συνειδήσεις όλων των Κυθηρίων , την εικόνα και το ρόλο του Κ.Σ.Α.

-Αποφάσισε, αμετάκλητα, να αποχωρήσει και δυσκόλεψε το έργο εκείνου που θα τον διαδεχτεί. Μαζί του αποχωρώ κι εγώ, προκειμένου νεότεροι , ζεστοί, Τσιριγώτες να συμπληρώσουν το κενό και με τους οκτώ (8) τόσο σημαντικούς, που συνεχίζουν, να προχωρήσουν.

-Θεωρώ ότι είναι αρκετά τα εικοσιτέσσερα (24) χρόνια της θητείας μου από το 1991 , εκ των οποίων τα δέκα οκτώ (18) αντιπρόεδρος , με την ψήφο πάντοτε των μελών του Δ.Σ και θερμά τούς ευχαριστώ για την εκτίμηση και αγάπη τους. Τους ευχαριστώ ακόμη, για την άψογη συνεργασία μας, αποτέλεσμα της οποίας είναι η εδραίωση πραγματικής φιλίας μεταξύ μας, υποσχόμενος ότι , ως απλούν μέλος, όπως και ο κ. Καρύδης θα συμπορευόμαστε, πάντα πρόθυμοι, σε ότι χρειαστεί.

-Τώρα , όσο και αν προσκρούσω στη μετριοφροσύνη του αποχωρούντος προέδρου ΤΖΩΡΤΖΗ ΚΑΡΥΔΗ , δεν μπορώ να παρασιωπήσω τα βασικότερα στοιχεία του χαρακτήρα του επιγραμματικά, όπως τόσα χρόνια τον ζήσαμε.

Μοναδικός, υπέροχος, αποφασιστικός, συγκρατημένα τολμηρός και πάντοτε αποτελεσματικός, ιδιαίτερα συνεργάσιμος, ξεχωριστά υπεύθυνος, κράτησε ψηλά το έργο και το γόητρο του Κ.Σ.Α και επιτυχώς πάντοτε αναχαίτισε κινήσεις βλαπτικές. Η αγάπη του για τον Κ.Σ.Α και τα Κύθηρα κυριάρχησε πάντα στη διάρκεια της μακράς θητείας του, στη σκέψη του και μας μετέφερε στο Δ.Σ δουλεμένες, μακρόπνοες σημαντικές ιδέες του που δημοκρατικά επεξεργαζόμαστε και υλοποιούσαμε.

-Δεν περιορίστηκε μόνο στα όρια του Κ.Σ.Α αλλά πρωτοστάτησε για χρόνια και πέτυχε την ίδρυσή της νεοσύστατης ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ μοναδικής, πολιτιστικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, βάζοντας το Τσιρίγο μας ΠΡΩΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟ ΤΗΣ.

-Η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και ο πρώτος πρόεδρος της κ. Θεοφύλακτος Λογοθέτης τον τίμησαν σε ειδική τελετή.

-ΕΜΕΙΣ ας του ευχηθούμε ΥΓΕΙΑ με ένα δυνατό ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ που θα ακουστεί στα ΔΟΚΑΝΑ , την Κόρινθο και τα Καλάβρυτα.

-Ολόκληρο το ενδεκαμελές Δ.Σ ζήσαμε πλούσια τα προαναφερθέντα και όχι μόνον χαρίσματά του και του ευχόμαστε από βάθους καρδίας υγεία και αμείωτη σκέψη και δύναμη, που θα μεταλαμπαδεύει πρόθυμα στο νέο Δ.Σ που θα προκύψει , από τις σημερινές αρχαιρεσίες.

-Τελειώνοντας , θέλω να σας ευχαριστήσω , ΣΑΣ τους εκλέκτορες για την προτίμησή σας , με την ψήφο σας, στο πρόσωπό μου , όλα αυτά τα εικοσιτέσσερα (24) χρόνια και να ευχηθώ στο νέο Δ.Σ τούτη την ώρα να σκέφτεται αυτό του τραγουδούσαν οι νέοι της αρχαίας Σπάρτης: ‘’Αμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρονες” δηλαδή εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι .

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΛΥΤΣΟΥ

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Κάποιος που αποφασίζει να ασχοληθεί εθελοντικώς με τα κοινά του τόπου του από την θέση του υπευθύνου ενός συλλόγου και πάει με σκοπό να αφήσει κάποιο έργο, όχι απλώς να περάσει τον χρόνο του, ακολουθεί μια διαδικασία τριών φάσεων: πρώτο, σκέπτεται με ποια κίνητρα θα μπει στην περιπέτεια. Γιατί να μπει? Πρώτιστο μέλημά του είναι να προσφέρει στον τόπο του, χωρίς να περιμένει οικονομικά ή άλλα ανταλλάγματα και χωρίς απαραιτήτως να προσβλέπει σε ηθική αναγνώριση από όλους, όσα και αν είναι τα καλά που πιστεύει ότι θα κάνει.

Δεύτερο, είναι έτοιμος να εργαστεί με αποφασιστικότητα, με εντιμότητα, σύνεση, καλή συνεργασία, επιμονή στις αντιξοότητες και να μεθοδεύει πράξεις και ενέργειες που θα οδηγούν σε απτά αποτελέσματα για να μη μένουν τα πράγματα στη μέση. Η πορεία του μέσα στον σύλλογο πρέπει να είναι ακούραστη και συνεχώς να παράγει ιδέες και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, τόσο για τα αναμενόμενα όσο και για τα μη αναμενόμενα, που έχει και ιδιαίτερη αξία. Να μπορεί ταυτόχρονα να εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό στους συνεργάτες του και να τους πείθει για την αξία και την χρησιμότητα των ιδεών του και των πρωτοβουλιών του, ώστε να κινητοποιούνται και να συνεργάζονται για την υλοποίησή τους.

Τρίτο σημαντικό στοιχείο, το οποίο είναι επακόλουθο των δραστηριοτήτων του στην διάρκεια της θητείας του, είναι ο απολογισμός των πεπραγμένων του, κατά την αποχώρησή του, τι αφήνει πίσω του σε υλική και σε άυλη μορφή κατά την αποχώρησή του, το οποίο είναι και ο δείκτης της επιτυχίας του.

Όλα αυτά δεν τα έχω διατυπώσει σε θεωρητικό επίπεδο για να περιγράψω ένα εγχειρίδιο του καλού προέδρου ενός συλλόγου, δεν είναι απρόσωπες οδηγίες, αλλά προσωποποιημένες ιδιότητες που ταυτίζονται με το πρόσωπο και την πολιτεία του απερχόμενου προέδρου. Πρώτα δηλαδή βρήκα το μοντέλο και μετά έραψα το κοστούμι στα μέτρα του. Παρακολουθώντας και αναλύοντας το ιστορικό και πολύχρονο πέρασμα από τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών, του φίλου μου του Τζώρτζη, ίσως τώρα πια του μοναδικού παιδικού μου φίλου, διαπίστωσα όλες αυτές τις αρετές και τα χαρίσματα που περιέγραψα.

Από πού όμως πηγάζουν όλα αυτά τα δημιουργικά στοιχεία που έκαναν την θητεία του επιτυχημένη, αναπτύσσοντας τον Σύνδεσμο και παράγοντας σημαντικό έργο? Είναι νομίζω πρώτα οι γερές βάσεις της ανατροφής του και της παιδείας του που διαμόρφωσαν την υπόστασή του και τον χαρακτήρα του. Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που είναι σίγουροι για τον εαυτό τους, για αυτό έχει και έξυπνο χιούμορ, αλλά και καυστικότητα όταν η περίσταση ή η στάση και συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων την προκαλεί, γιατί έχει και την ικανότητα να αξιολογεί σωστά τους ανθρώπους. Μπορεί ορισμένες φορές να δίνει την εντύπωση της αδιαφορίας για πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά για όσους τον ξέρομε καλά έχει ευαισθησίες και συμπόνια για τους συνανθρώπους του. Είναι αυτό που λέμε «ψυχούλα». Μαρτυρία αυτού είναι ότι κατά καιρούς μέσω του Συνδέσμου ή και μόνος του επισκέπτεται Κυθήριους σε Ιδρύματα ή φυλακές και τους προσφέρει ανακούφιση. Από την φοιτητική του ζωή στην Γερμανία και από την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει αποκτήσει αγωνιστικότητα και οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες, στοιχεία που τα ανέδειξε κατά την διάρκεια της μακράς θητείας του στον Σύνδεσμο.

Για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες του Προέδρου στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο δεν θα κάνω απολογισμό, θέλω μόνο να εξάρω ένα από τα πιο πρόσφατα έργα που επετεύχθησαν με την δική του πρωτοβουλία και τις δικές του ακούραστες ενέργειες. Αυτό της ψηφιοποίησης των Κυθηραϊκών εφημερίδων, από το 1893-2010, που εγώ ως ερευνητής το θεωρώ τεραστίων διαστάσεων κατόρθωμα, που έφερε σε κάθε σπίτι και στην διάθεση κάθε ερευνητή όλες αυτές τις εφημερίδες με το πάτημα ενός κουμπιού στον computer ή στο κινητό τηλέφωνο.

Οι σχέσεις του Συνδέσμου και ιδιαίτερα του Προέδρου με το Τριφύλλειο Ίδρυμα ήταν πάντοτε άριστες, και το Ίδρυμα βοηθούσε τον Σύνδεσμο, και θα εξακολουθεί να το κάνει, περισσότερο υλικά παρά χρηματικά για τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου.

Τελειώνοντας να σας εξιστορήσω και ένα χαριτωμένο του Τζώρτζη από τα πολλά που λέει, το οποίο δείχνει το χιούμορ του και την μεγάλη του αγάπη, πέρα από το νησί και για το μικρό μας χωριό, τα Δόκανα. Ήταν μια εποχή, όχι πολύ μακριά, όταν τα Δόκανα είχαν 4 άτομα σε διαφορετικούς φορείς με κοινωνικό αντικείμενο. Έναν Αντιδήμαρχο, τον Σταύρο Βενέρη, δύο μέλη του ΔΣ του Τριφυλλείου Ιδρύματος, τον αείμνηστο Τάσο Φλωρόπουλο, από μητέρα Δοκανιώτισσα, τον ομιλούντα, και τον ίδιο βέβαια στην προεδρία του Κυθηραϊκού Συνδέσμου. Αυτή λοιπόν την ομάδα, που δεν ήταν βέβαια ομάδα αλλά άτομα με διαφορετικά αντικείμενα, ο Τζώρτζης «χιουμοριστική αδεία» την βάφτισε «Η Μαφία των Δοκάνων», για να δείξει τον θαυμασμό του πως από ένα τόσο μικρό χωριό υπάρχουν τόσοι πολλοί που ασχολούνται με τα κοινά, με άλλα λόγια όλες σχεδόν οι οικογένειες του χωριού ανήκαν στην Μαφία!!

Φίλε Τζώρτζη, τώρα που αποχωρείς και εσύ από τον Σύνδεσμο, δεν υπάρχει πια μαφία των Δοκάνων, γιατί με ένα άτομο δεν γίνεται μαφία. Θα κάνω όμως ότι μπορώ!

Και μιλώντας για μαφία, θα κάνω μια πρόταση στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο, που όπως είχε πει και ο Μάρλον Μπράντο στην ταινία ο «Νονός», δεν θα μπορεί να την αρνηθεί. Η πρόταση είναι, το ερχόμενο καλοκαίρι να οργανώσετε στα Κύθηρα μια τιμητική εκδήλωση για τον απερχόμενο πρόεδρο, όπως εκείνος τόσα χρόνια οργάνωνε τιμητικές εκδηλώσεις για προσωπικότητες των Κυθήρων.

Καλέ μου φίλε Τζώρτζη, σου εύχομαι καλή ξεκούραση και να είσαι βέβαιος ότι η θητεία σου στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο άφησε μια πολύτιμη παρακαταθήκη και μια σφραγίδα ανεξίτηλη.

Scroll Up