ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ “ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ”

Ο ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΤΗΝ 1η   ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΗΣΗΣ  ΜΕ ΘΕΜΑ  «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα Ποίησης  με θέμα «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ» που συνδιοργάνωσαν η Επτανησιακή Συνομοσπονδία και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, με τη συμμετοχή και του συλλόγου  «Φαιάκων Ένωση – Ιόνιος Πολιτισμός, Γράμματα και Τέχνες», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας στις 14 Απριλίου 2019.  

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο λογοτεχνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε στα Επτάνησα, από τα μέσα του 18ου αιώνα έως το τέλος του 19ου αιώνα και ανέδειξε τους μεγάλους Επτανήσιους ποιητές, οι οποίοι εμπνεόμενοι από τις ιδέες του Γαλλικής Επανάστασης, αργότερα του Ρομαντισμού και τέλος από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το Ριζοσπαστικό Επτανησιακό Κίνημα, δημιούργησαν επιφανή λογοτεχνική Σχολή και αξιοποίησαν τα ιδανικά της Πατρίδας και της Ελευθερίας , πλουτίζοντας τα με τη μαγεία της δημοτικής γλώσσας, όπως μνημονεύει ο Διονύσιος Σολωμός: «Μήγαρις έχω  άλλο στο νου μου πάρεξ Ελευθερία και γλώσσα;»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: εκπρόσωποι από τον χώρο  των Γραμμάτων και των Τεχνών, Πολιτικοί, Λογοτέχνες, Πολιτιστικοί Φορείς, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ένα πολυάριθμο ακροατήριο.

Την εκδήλωση άνοιξαν: εκ μέρους της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο Πρόεδρος Κώστας Καρούσος και ο Αντιπρόεδρος Παύλος Ναθαναήλ, εκ μέρους της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας η Πρόεδρος  Βασιλική Σαμίου – Φλωροπούλου και εκ μέρους της «Φαιάκων ‘Ένωση» η Πρόεδρος Έφη Μαχιμάρη .

Ακολούθησαν οι ομιλίες:

  • «Ιστορική και Κοινωνική βάση της Επτανησιακής Σχολής» από τον  Νίκια Λούντζη,  Νομικό και Συγγραφέα.
  • «Επτανήσιοι Ιστορικοί Λογοτέχνες:Ανδρέας Μουστοξίδης–Σπύρος Ζαμπέλιος–Αριστοτέλης Βαλαωρίτης- Παύλος Καλλιγάς» από την Καίτη Αρώνη-Τσίχλη, Ομ. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου.
  • «Ιταλόγλωσσα ποιήματα της Επτανησιακής Σχολής» από τον Γεράσιμο Ζώρα, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • «Οι τρεις Μεγάλοι της Επτανησιακής Σχολής: Διονύσιος Σολωμός-Ανδρέας Κάλβος-Άγγελος Σικελιανός» από τον Αναστάσιο Ντάνο, Πανεπιστημιακό και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
  • «Μικρό οδοιπορικό στο ποιητικό έργο του Ανδρέα Λασκαράτου, Γεράσιμου Μαρκορά & Λορέντζου Μαβίλη» από τον Σωκράτη Μελισσαράτο ,Συγγραφέα, Ποιητή και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Αποσπάσματα από τα ποιητικά έργα των: Διονυσίου Σολωμού, Ανδρέα Κάλβου, Ιούλιου Τυπάλδου, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Άγγελου Σικελιανού, Λορέντζου Μαβίλη, Γεωργίου Τερτσέτη, Ιάκωβου Πολυλά, Αντωνίου Μάτεσις, Σπυρίδωνα Μελισσινού, Ανδρέα Μαρτζώκη, Γεράσιμου Μαρκορά, Ανδρέα Λασκαράτου απήγγειλαν οι  Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και οι Κατερίνα Ντούγκα –Κοτοπούλου και Σπύρος Αυλωνίτης, μέλη της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία ευχαριστεί την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών για την πρόταση συνδιοργάνωσης της, τόσο σημαντικής για τα Επτάνησα, εκδήλωσης, και για τη φιλοξενία της στον ιστορικό, αυτό, χώρο, τον οποίο έχουν τιμήσει σημαντικοί εκπρόσωποι της Επτανησιακής Σχολής.

———————————————————————————————————–

Χαιρετισμός της Προέδρου της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας & της Προέδρου του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, κ. Βασιλική Σαμίου-Φλωροπούλου

Σας καλωσορίζω στη σημερινή ημερίδα «Η Επτανησιακή Σχολή», την οποία διοργανώνουν, από κοινού, η «Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών» -οικοδεσπότες στον ιστορικό τους χώρο – και η «Επτανησιακή Συνομοσπονδία», μέσω της συνεργασίας της, με τη  «Φαιάκων Ένωση – Ιόνιος Πολιτισμός, Γράμματα και Τέχνες».

      Η Επτανησιακή Λογοτεχνική Σχολή, που, σήμερα, σε αυτήν θα αναφερθούμε,  αποτυπώνει  την Ιστορία  των Ιονίων.  Από τον 14ο αι. κ.ε,   για η Βενετία θεωρεί  τους Επτανήσιους ως δικούς της πολίτες. Τους υπάγει  στους νόμους, τα ήθη, την οικονομία, τον πολιτισμό της. Αργότερα,   προικοδοτεί  τα Ιόνια, με   την Πνοή  της Αναγέννησης και   του Ανθρωπισμού.

Όταν από τον 18οαι. κε.,  ο Διαφωτισμός, οδηγεί τον άνθρωπο, έξω  από τα σκοτάδια του, προς τη  θρησκευτική, την επιστημονική  και την ατομική του απελευθέρωση. Τότε και πάλι, τα Ιόνια, όχι ως γείτονες της Ευρώπης, αλλά  ως αναπόσπαστο μέλος της, διαπνέονται  από  το πνευματικό  κίνημα του αιώνα των Φώτων. Αλλά, είναι η Γαλλική Επανάσταση, που, το 1789, παραβιάζει τις  Πύλες της Ιστορίας. Οπλίζει τους λαούς με  τις αρχές της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, της Καθολικής Ψήφου και Παιδείας. Με  σειρά του, ο Ναπολέων, επιβάλλει αυτές  τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αρχές, στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.  Εννοείται ότι  μπολιάζονται  με τις  ίδιες αρχές και  τα Επτάνησα, που προσαρτώνται στη Γαλλία, περίπου από το 1797 έως το 1814.

Παράλληλα, στην Ευρώπη,  ρεύμα αισθητικό και όχι μόνο, ο ρομαντισμός    ριζώνει στην Τέχνη.  Γίνεται συνώνυμος της ελευθερίας,  εκφράζει  τις ανατρεπτικές αλλαγές   που αναδιαρθρώνουν τις κοινωνίες, δίνει μορφή και περιεχόμενο  στη  νέα ανθρώπινη και  κοινωνική πραγματικότητα, σχεδιάζει τον νεώτερο άνθρωπο. Οι κοινωνικές και συναισθηματικές  αξίες  του, καθώς και οι τεχνοτροπίες του,  επελαύνουν και στα Επτάνησα.

  Πιο δυναμικά, η Ελληνική Επανάσταση του 1821  και    το αυτόχθονο και πρωτοπόρο επτανησιακό Ριζοσπαστικό κίνημα, μεταγγίζουν κοινωνικά, ηθικά  και εθνικά  πρότυπα  και  καλλιτεχνικές εμπνεύσεις, στην Επτανησιακή Τέχνη. Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι η  Επτανησιακή Λογοτεχνική Σχολή, ενστερνίζεται, πλάθει και εγκαθιδρύει την ελληνική  γλώσσα, τη   λαϊκή, τη δημώδη  ελληνική.

  Ας κλείσουμε με την επαναστατική δυάδα,  φωνής και πατρίδας, όπως τη μνημονεύει ο Διονύσιος Σολωμός: «Μήγαρις έχω  άλλο στο νου μου πάρεξ Ελευθερία και γλώσσα;»

Scroll Up