Ο Εορτασμός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών τίμησε την Παναγία Μυρτιδιώτισσα, όπως κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου υπάρχει εικονοστάσι της, χρονολογούμενο από το 1850, ήτοι πριν την ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα. Μυρτιές και άρτος από τα Κύθηρα προσφέρθηκαν στους πιστούς ακολουθώντας την παράδοση από το 1925.
Εκ μέρους του Κ.Σ.Α, η κ.Βάσω Σαμίου μίλησε για το ιστορικό της θαυματουργικής εύρεσης της Εικόνας της Παναγίας.
________________________________________
Αιδεσιμότατε, αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι.
Μας έφερε πάλι εδώ σήμερα η ολόθερμη πίστη μας και ο βαθύτατος σεβασμός μας προς την Αγία Μητέρα, την αγαπημένη όλων των Κυθηρίων.
Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, η Παναγία των Κυθήρων είναι αυτή που αιώνες τώρα ομορφαίνει τον χρόνο μας και δίνει νόημα στη ζωή μας. Είναι αυτή που μας ωθεί να υπερβούμε τον εαυτό μας, που ακούει τους ψίθυρους και τους αναστεναγμούς της καρδιάς μας, που μας ενώνει και μας καθοδηγεί, είναι φρουρός ακοίμητος, φως της ζωής μας και ελπίδα μας παντοτινή.
Η πάνσεπτη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας αποτελεί το πιο σεβαστό και το πιο λατρεμένο κειμήλιο των Κυθήρων. Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε με θαυματουργό τρόπο στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται «Μυρτίδια» ή «Μερτίδια», από έναν ταπεινό βοσκό (το όνομά του δυστυχώς δεν έφτασε στις μέρες μας). Πολλές φορές είδε στον ύπνο του ο βοσκός αυτός την Κυρία Θεότοκο και τη θαυματουργή εικόνα της, αλλά αναλογιζόταν τις ενύπνιες οπτασίες χωρίς να καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνουν. Ώσπου 40 μέρες μετά τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δηλαδή σαν σήμερα στις 24 Σεπτεμβρίου, άκουσε ουράνια φωνή: «Αν με ζητήσεις θα βρεις την εικόνα μου εδώ κοντά. Γιατί έχω έλθει προ πολλού, για να σας βοηθάω». Ανεζήτησε τότε τριγύρω την καθ’ύπνον προεμφανιζόμενη Εικόνα και την ανακάλυψε ανάμεσα στις πολλές μυρσίνες της περιοχής. Τη μετέφερε με πολύ σεβασμό στην καλύβα του, όμως την επομένη η Εικόνα «μετέβαινε» θαυματουργικά στον αρχικό τόπο εύρεσης! Αυτό έγινε τρεις φορές. Και κατενόησε ο ευλογημένος βοσκός, ότι θέληση της Παναγίας ήταν να παραμείνει η Εικόνα της στην αρχική θέση της εύρεσης, όπου κατασκευάσθηκε ναϋδριο, εντός του οποίου ενεθρονίσθη (η Εικόνα) και ονομάστηκε «Μυρτιδιώτισσα».
Σύμφωνα με την διήγηση του Επισκόπου Κυθήρων Σωφρονίου Παγκάλου, μετά την εύρεση της πανσέπτου και θαυματουργού Εικόνας της Θεοτόκου, καθιερώθηκαν με την πάροδο του χρόνου εορτές, κατά τις οποίες γιόρταζαν πανηγυρικά ορισμένοι εορταστές της Νήσου προς τιμήν της Θεοτόκου, ως έκφραση ευγνωμοσύνης για την εύνοια που έδειξε προς τον τόπο αυτό με την φανέρωση της Αγίας Εικόνας της. Το κορυφαίο θαύμα της ίασης του παραλυτικού Θεόδωρου Κουμπανίου ανήμερα της εορτής (24 /9) ήταν αυτό που συνετέλεσε στο να καθιερώσει να εορτάζει πανηγυρικά ο ευλαβής αυτός Χριστιανός προς τιμήν της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στις 24 Σεπτεμβρίου.
Ο ευσεβής εορταστής μετέβαινε οικογενειακώς και με άλλους συγγενείς την ημέρα αυτή στο Ναό της Θεοτόκου Μυρτιδιώτισσας και τελούσε πανηγυρικά τη Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας και δι’εξόδων του. Έτσι θεσπίστηκε το πανηγύρι της Παναγίας μας που απέκτησε παγκυθηραϊκή και πανελλήνια ακτινοβολία.
Εξαίσια περιγραφή των ανωτέρω γίνεται στον παρακλητικό Κανόνα της Μυρτιδιώτισσης του Υμνογράφου Σοφοκλή Καλούτση, ο οποίος συνέθεσε τη νέα Ακολουθία της Παναγίας μας, που επισήμως ψάλετται εις τους ναούς προς τιμήν της.
«Δέσποινα Θεόνυμφε, των Κυθηρίων η δόξα, εν μυρσίναις θαύματι, την σεπτήν Εικόνα σου, εφανέρωσας. Δι’αυτής ένδοξον, Κυθηρίων Νήσον, την πριν άσημον πεποίηκας, θαυμάτων πλήσασα, και των ιαμάτων παρέχουσα, την χάριν τοις προσφεύγουσι, τω εν Μυρτιδίοις Τεμένει Σου. Όθεν Σε συμφώνως πληθύς των Κυθηρίων ανυμνεί, και την πολλήν ευσπλαγχνίαν Σου, δοξάζει Πανύμνητε».
Δεν υπάρχει Κυθήριος που να μην θεωρεί την εορτή της Μυρτιδιώτισσας ως εορτών εορτήν. Δεν υπάρχει Κυθηραϊκή παροικία, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος, που να μην πανηγυρίζει την 24η Σεπτεμβρίου με Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες και κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα. Όχι μόνο οι Κυθήριοι και οι απανταχού Κυθηραϊκές παροικίες, αλλά και οι ξένοι τιμούν την Μυρτιδιώτισσα και εορτάζουν την ιερή της μνήμη.
Ευχόμαστε σε όλους η δύναμη και η χάρη της Παναγίας να μας ακολουθεί σε κάθε μας βήμα.

________________________________________
Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών ευχαριστεί θερμά την κυρία Αικατερίνη Δευτερέβου, που φρόντισε να αποσταλούν μυρτιές από τα Κύθηρα και τη Μεταφορική Αδελφών Τζάννε (Ηλίας & Λάζαρος) , που μετέφεραν δωρεάν τους άρτους και τις μυρτιές από τα Κύθηρα.
Scroll Up