Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, ως Μέλος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, συμμετέχει στο Ψήφισμα Αντίθεσης στον Νόμο « Περί παραχώρησης στοιχείων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς».

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία από το 2017 έχει δημοσιοποιήσει και γνωστοποιήσει με κάθε μέσο απόφαση της προς όλες τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και γενικότερα στην παγκόσμια κοινότητα, ιδιαιτέρως δε στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αίτημα για την επιστροφή όλων των στοιχείων πολιτισμού στη γενέτειρα χώρα. Αυτό το αίτημά μας εκφράζει τη βούληση των μελών μας και  των φίλων για επανάκτηση, συντήρηση και διαφύλαξη της μοναδικής, επί γης, πολιτισμικής δημιουργίας των Ελλήνων.

Θεωρούμε ότι η, με οποιοδήποτε τρόπο, συντελεσθείσα παράνομη κατοχή και η εξακολουθητική παραβίαση του δικαίου και του ηθικού χωρίς καμία αναστολή, είναι δυνατόν να συντελεστεί ευκολότερα στην εποχή μας.

Για τους λόγους αυτούς, δηλώνουμε την έντονη αντίθεση μας στον Νόμο 4761 περί παραχώρησης στοιχείων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς για 25 ή 50 έτη πέρα από τα όρια της χώρας.  Κυρίως όμως, επισημαίνουμε την τεράστια ευθύνη από τον κίνδυνο σημαντικής ζημίας και αλλοίωσης, από απρόβλεπτους λόγους, με συνέπειες που δεν μπορεί να επιτρέψει η ιστορική μας συνείδηση.

Πιστεύουμε δε, ότι η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών σήμερα, δύναται να παρουσιάσει τα μνημεία μας στην κάθε τους λεπτομέρεια με ασφαλή τρόπο, ώστε να προβληθούν με σκοπό την μάθηση και τη γνώση, από τη μια ως την άλλη άκρη του πλανήτη.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                           Η Γενική Γραμματέας

Γρηγορίου Αικατερίνη                                                  Σαρακίνη –Μεντζελοπούλου Στυλιανή

Scroll Up