Ομιλία Προέδρου για την Ανάρτηση των Κυθηραϊκών Εφημερίδων στο Διαδίκτυο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών σάς κάλεσε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσει το αποτέλεσμα μιας 5ετούς προσπάθειας, ήτοι την ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των κυθηραϊκών εφημερίδων, που έχουν εκδοθεί και σωθεί από την ενσωμάτωση μέχρι τις 31/12/2010.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, που είναι στο βασικό του κορμό ίδιο εδώ και μια 15ετία, είχε βάλει ορισμένους στόχους, τα αποτελέσματα των οποίων έπρεπε να μείνουν εσαεί. Εκτός από τις κλασικές δραστηριότητες του, ήτοι τις χοροεσπερίδες, τις εκδρομές εντός Ελλάδος αλλά και στο εξωτερικό, τις κατ’έτος καλοκαιρινές εκδηλώσεις στα Κύθηρα, τις ομιλίες των διαφόρων καλεσμένων μας, που πραγματοποιήθηκαν εδώ σε αυτή την αίθουσα, τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Επτανήσου με την Ελλάδα, την εκμάθηση στα τσιριγωτάκια των Αθηνών τους κυθηραϊκούς χορούς (το χορευτικό μας φέτος πάει πολύ καλά, είναι πολυάριθμο), τη συμμετοχή μας στη χαρά αλλά και στη λύπη των συμπατριωτών μας και στις παρεμβάσεις μας προς τις διάφορες αρχές για θέματα που αφορούσαν τα Κύθηρα, βάλαμε και τρεις φιλόδοξους και δύσκολους, για τις οικονομικές δυνατότητες του Συνδέσμου μας, στόχους. Τριλογία την ονομάσαμε.Πρώτον, ήταν η διάσωση της αυθεντικής μουσικής μας παράδοσης. Το είπα τότε στον αείμνηστο Γρηγόρη Κσιμάτη και μου είπε «Μωρέ καημένε αυτοδά είναι πολύ καλό που πας και κάνεις, όμως θα δυσκολευτείς γιατί οι αυθεντικοί οργανοπαίχτες δεν υπάρχουν πια». Στη δεκαετία του 1950, όμως, μου λέει, έγινε μια ηχογράφηση για τις ανάγκες του Μουσικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, που έπαιξε βιολί ο κορυφαίος κυθήριος λαϊκός οργανοπαίχτης Κώστας Μαλάνος ή Λεουσάκης και τραγούδησαν οι αδελφές Κασιμάτη από το Λιβάδι, ο αείμνηστος Πάνος Φύλλης, η Εριφύλη Κορωναίου και άλλοι. Την οργάνωση είχε ο αείμνηστος δάσκαλος Ιωάννης Κασιμάτης ή Ξερός, που ανέλαβε και τα έξοδα της μετακίνησης τους. Η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο του Ζαππείου , του τότε ΕΙΡ. Ο αείμνηστος Γρηγόρης Κασιμάτης ήταν παρόν στην εν λόγω ηχογράφηση. Μου λέει «Αν μπορείς να βρεις άκρη αυτό θα είναι το καλύτερο».
Εκεί στην Ακαδημία ως γνωστό είναι δύσκολα τα πράγματα. Όμως ο καθηγητής κ.Γεώργιος Κασιμάτης βρήκε τρόπο και μας άνοιξαν την πόρτα και μας άκουσαν. Τότε το Μουσικό Αρχείο στεγαζόταν στη Λ.Συγγρού. Καταφέραμε να πάρουμε μια κασέτα από την ηχογράφησης αυτή που έγινε την 1η Φεβρουαρίου 1956. Ήταν μία κακή ηχογράφηση. Είχαν παρεισφρήσει διάφορες εμβοές. Βρήκαμε όμως ένα ειδικό εργαστήριο που κατόρθωσαν να αφαιρέσουν αυτές τις εμβοές . Στη συνέχεια ηχογραφήσαμε το CD, το δώσαμε στο Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο και μας έγραψε τις παρτιτούρες. Το CD αυτό είχε εξαντληθεί και σήμερα έχουμε νέα πολυτελή έκδοση. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω το συμπατριώτη μας Αντώνη Λουράντο, που φρόντισε χωρίς καμία αμοιβή για την άψογη καλλιτεχνική του εμφάνιση. Αποφασίσαμε στο CD αυτό να ενσωματώσουμε και τους στίχους των τραγουδιών που ακούγονται, γιατί πολλές φορές δεν τους καταλαβαίνεις. Η δασκάλα του χορευτικού μας κ.Λίτσα Γαλανάκη φρόντισε χωρίς καμία αμοιβή να τους γράψει όλους αναλυτικά και γι’αυτό την ευχαριστούμε. Έτσι στο CD, σε ξεχωριστό ενσωματωμένο φάκελο, θα βρείτε και τους στίχους των τραγουδιών. Υπήρξε σκέψη να ενσωματώσουμε και τις παρτιτούρες όμως το CD θα ήταν ογκώδες και οι νότες σε σμίκρυνση θα ήταν δυσανάγνωστες. Θα τις αναρτήσουμε στο site του Συνδέσμου για όποιον ενδιαφέρεται. Και γι αυτό θα φροντίσει ο κ.Αντώνης Λουράντος. Αυτός ο πρώτος στόχος μας έχει πραγματοποιηθεί. Τα τραγούδια σε γνήσια παραδοσιακή εκτέλεση έχουν σωθεί οριστικά.

Δεύτερον, ήταν η καταγραφή της πλούσιας κυθηραϊκής χλωρίδας. Ορισμένα φυτά, που ενοχλούνται από την παρουσία του ανθρώπου είναι υπό εξαφάνιση. Τα έχω ξαναπεί. Η συμβολή του Καθηγητή του Γυμνασίου Κυθήρων κ.Δημήτρη Λεβέντη, της Γεωπόνου κ.Γεωργίας Καλλιγέρου και του Τεχνολόγου Γεωπονίας κ.Αθανάσιου Σάμιου υπήρξε καθοριστική. Προ διετίας, σε αυτή εδώ την αίθουσα ,έγινε η παρουσίαση του λευκώματος, που η αισθητική του είναι άρτια.

Ο τρίτος στόχος, η ναυαρχίδα όλων των προσπαθειών μας ήταν η πραγματοποίηση της σημερινής παρουσίασης. Το Δ.Σ του Συνδέσμου είχε εξαρχής εκτιμήσει τη σημασία αυτού του πνευματικού πλούτου που είχαμε, ήτοι τις κυθηραϊκές εφημερίδες. Στην αρχή ξεκινήσαμε να τις προστατεύουμε, τόσο αυτές που ήταν δεμένες σε τόμους (είχαν μεριμνήσει γι αυτό οι αείμνηστοι Πρόεδροι του Συνδέσμου Ν.Φατσέας και Δ.Κόμης) όσο και αυτές που βρήκαμε σε φύλλα (και αυτές τις δέσαμε σε τόμους) και αυτές που εκδόθηκαν μετά. Αυτό το πραγματοποιήσαμε χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος.
Στη συνέχεια αποφασίσαμε ότι αυτές έπρεπε να τις αναρτήσουμε στο διαδίκτυο ώστε να γίνουν κτήμα όλων των Κυθηρίων όπου γης και να τις συντηρήσουμε, γιατί ιδίως τα πρώτα φύλλα παρουσίαζαν σημαντικές φθορές και υπήρχε κίνδυνος να χαθεί αυτός ο πλούτος. Αρχίσαμε να καλούμε διάφορους ειδικούς, εντός και εκτός εισαγωγικών, για να κοστολογήσουν την όλη εργασία και μας έδιναν διάφορες «περίεργες» τιμές με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους. Τα οικονομικά του Συνδέσμου δεν άντεχαν. Όμως δεν παραιτηθήκαμε, δεν απογοητευτήκαμε. Τελικά καταλήξαμε ότι με 20.000€ περίπου θα μπορούσε να συντελεστεί η όλη εργασία που και εμείς σιγά-σιγά κατανοούσαμε τις δυσκολίες και το μέγεθός της.

Ξεκινήσαμε ζητώντας οικονομική ενίσχυση από το κληροδότημα Αρώνη στην Αυστραλία. Τους εξηγήσαμε λεπτομερώς τι θέλουμε να κάνουμε. Μας απάντησαν ότι να τους πούμε ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν σε αυτή την δαπάνη για να μπορέσουν να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν και αυτοί. Μετά χτυπήσαμε την πόρτα του Τριφυλλείου Ιδρύματος. Το Δ.Σ αμέσως ομόφωνα ανταποκρίθηκε θετικά. Επικράτησε όμως μια ιδέα ότι καλύτερα θα ήταν το ίδρυμα να προμηθευτεί τον ανάλογο εξοπλισμό και να κάνουν οι ίδιοι την ψηφιοποίηση, ώστε να στοιχίσει φθηνότερα και να μείνει ο εξοπλισμός και για άλλες περιπτώσεις.

Σε αυτό το διάστημα που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του εξοπλισμού, ο καλός Θεός μας έστειλε την κυρία Καίτη Αρώνη-Τσίχλη, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που και η ίδια είχε ιδίαν αντίληψη αυτού του πνευματικού πλούτου, και μερίμνησε ώστε το έργο της ψηφιοποίησης, που αποτελούσε το 50% της δαπάνης δηλαδή 10.000€ περίπου, να το αναλάβει δωρεάν η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Και το σπουδαιότερο για μας ήταν ότι το έργο πραγματοποιήθηκε υπό την άμεση εποπτεία της. Κυρία Καίτη σε ευχαριστούμε θερμότατα!

Στη συνέχεια ενημερώσαμε το Ίδρυμα Αρώνη, στην Αυστραλία, ότι το 50% ήδη είχε εξασφαλιστεί. Οπότε και αυτοί αποφάσισαν να μας ενισχύσουν με το ποσό των 4.600€.

Επίσης η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ μας ενίσχυσε με το ποσό των 3.000€. Τους ευχαριστούμε θερμότατα. Άλλωστε η Εταιρεία είναι εξ’αντικειμένου ευαίσθητη σε τοιούτου είδους προσπάθειες.

Επίσης το Τριφύλλειο Ίδρυμα μας ενίσχυσε με 1.500€ με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Τους ευχαριστούμε και αυτούς θερμότατα.

Τα ποσά αυτά σχεδόν καλύπτουν την αγορά σχετικού προγράμματος προκειμένου να γίνει η ανάρτηση των εφημερίδων στο διαδίκτυο, την αναβάθμιση του site του Συνδέσμου για να χωρέσει όλο αυτό τον όγκο και ,το σπουδαιότερο, την συντήρηση των εφημερίδων, που είναι και το δαπανηρότερο.

Η πραγματική συντήρηση των εφημερίδων δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία, όπως θα νόμιζε κανείς. Θα συντηρηθούν 23 τόμοι, γιατί οι νεότεροι δεν χρειάζονται προς το παρόν. Οι πρώτοι τόμοι παρουσιάζουν σημεία αποσύνθεσης και πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτούν. Η εργασία αυτή γίνεται τοποθετώντας σε κάθε φύλλο ένα ειδικό διαφανές χαρτί από ίνες μεταξιού, που κατασκευάζεται μόνο στην Ιαπωνία. Η μέθοδος αυτή εγγυάται ότι τα επόμενα 100 χρόνια δεν θα υποστούν καμία φθορά. Από το χρόνο βέβαια, όχι από μηχανική καταπόνηση. Στη συνέχεια θα περαστούν από κλίβανο για να γίνει απεντόμωση. Τα πολύ παλιά φύλλα έχουν κάτι αόρατα μικροέντομα, που τις καταστρέφουν σιγά-σιγά, και πρέπει οπωσδήποτε να τα καταπολεμήσουμε. Όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί και η εργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30.4.2014.
Στη συνέχεια, οι 35 τόμοι που έχουμε στη διάθεση μας θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ειδική βιβλιοθήκη και να κλειδωθούν. Το φως και η υγρασία είναι εχθρός τους. Είμαστε σε αναζήτηση οικονομικής ενίσχυσης για τον σκοπό αυτό.

Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν ώστε η προσπάθεια μας αυτή να ευοδωθεί. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου μας, που σε όλες τις φάσεις αυτού του έργου ήταν ενεργά παρόντα. Θα ήταν παράλειψη όμως να μην ευχαριστήσω ιδιαίτερα την υπάλληλο του Τριφυλλείου Ιδρύματος, κυρία Αλεξάνδρα Λουράντου, που η βοήθεια της ήταν αποφασιστικής σημασίας. Αλεξάνδρα σε ευχαριστούμε.
Αυτή είναι η δική μας τριλογία και είμαστε ευτυχείς που σήμερα σας την παρουσιάζουμε ολοκληρωμένη.

Τελευταία, βάλαμε και ένα άλλο φιλόδοξο στόχο, να γίνει τετραλογία δηλαδή. Ο αείμνηστος Δημήτριος Κόμης ίδρυσε το 1976 τη βιβλιοθήκη του Συνδέσμου και στη συνέχεια τη βιβλιοθήκη της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών. Ο αείμνηστος, μέχρι το θάνατό του, ασχολείτο για τον εμπλουτισμό της. Εμείς, από την άλλη, παρακολουθούμε τις διάφορες δημοπρασίες και αγοράζουμε βιβλία κυθηραϊκού ή επτανησιακού ενδιαφέροντος. Π.Χ βιβλία του Σουρή σε δημοπρασία έχουν απαγορευτική τιμή για εμάς.
Πρόσφατα προτείναμε στην Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών να ενωθούν οι δύο βιβλιοθήκες σε μία. Θα πρέπει να ταξινομηθούν όλα τα βιβλία σε ενότητες και στη συνέχεια να αναρτηθούν τα εξώφυλλα στο διαδίκτυο για καλύτερη αναζήτηση. Το κόστος της παραπάνω εργασίας δεν έχει ακόμη υπολογιστεί. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας δεν γνωρίζει την ύπαρξη αυτού του πνευματικού πλούτου. Δεν τρέφω αυταπάτες. Όμως όσοι ενδιαφέρονται, έστω και λίγοι, θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν πηγές, που μέχρι σήμερα γι αυτούς ήταν άγνωστες.
Σήμερα ξεκινάμε εμείς αυτή τη προσπάθεια και αν δεν προλάβουμε, δεσμεύουμε τους επόμενους να συνεχίσουν. Εύχομαι κάποτε να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να σας ξανακαλέσουμε και να σας παρουσιάσουμε το αποτέλεσμα αυτής της νέας προσπάθειας, όπως κάνουμε σήμερα.

Γιώργος Καρύδης
16/12/2013

Scroll Up