Το Προσκύνημα των Μυρτιδίων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής 12/8/2018, η παρουσίαση της 2ης έκδοσης του βιβλίου ”Το Προσκύνημα των Μυρτιδίων” της Ελένης Χάρου, που διοργάνωσε ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, στον προαύλιο χώρο των Μυρτιδίων στα Κύθηρα.
Πριν την εκδήλωση τελέστηκε Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Πρόεδρος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών κ. Βάσω Σαμίου. Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Γιώργος Κασιμάτης (Δρυμωνιάτης), κάνοντας μια συγκινητική ομιλία και η κ. Ελένη Χάρου, συγγραφέας του βιβλίου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο τ.Πρόεδρος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών κ. Γιώργος Καρύδης, που επί προεδρίας του εκδόθηκε το βιβλίο πρώτη φορά, ο Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Μαθιός Αγγελιουδάκης, που διάβασε και τον χαιρετισμό του Δημάρχου, ο οποίος βρισκόταν στα Αντικύθηρα και δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυθηραϊκων Μελετών κ. Νίκος Πετρόχειλος, ο κ. George Poulos και ο Μητροπολίτης Κυθήρων κκ. Σεραφείμ.
Ακολούθησε προβολή video, σχετικό με το Προσκύνημα των Μυρτιδίων, ενώ στη συνέχεια Κυθήριοι ψάλτες έψαλλαν ύμνους.
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν κεράσματα στους παρευρισκομένους.
Για την υλοποίηση της εκδήλωσης, πολύτιμη ήταν η προσφορά και η βοήθεια του προέδρου της Εκκλησιαστικής επιτροπής των Μυρτιδίων, κ. Γιώργου Καλλίγερου, καθώς και όλης της επιτροπής.
Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου είναι δίγλωσση (Ελληνικά – Αγγλικά), δίνοντας τη δυνατότητα και στους ομογενείς Κυθηρίους να τη διαβάσουν και είναι εμπλουτισμένη με νέο φωτογραφικό υλικό, σε σχέση με την πρώτη έκδοση του 2007, καθώς περιέχει πολλά ιστορικά στοιχεία και καταγραφές, που εντόπισε και συγκέντρωσε η συγγραφέας στην πάροδο των ετών για το Ιερό Προσκύνημα της Μυρτιδιώτισσας. Πρόκειται για μία πάρα πολύ καλή και ποιοτική έκδοση.
Μεγάλος χορηγός και βασικός χρηματοδότης της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου είναι το Ίδρυμα Αρώνη της Αυστραλίας. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών και ειδικά η κα. Βάσω Σαμίου μαζί με την κα. Αλεξάνδρα Λουράντου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον σχεδιασμό του εξωφύλλου είχε η κα. Τέτη Σώλου, ενώ τη μετάφραση στα Αγγλικά έκανε ο κ. Ηλίας Ταμπακέας.
Η εικόνα του εξωφύλλου του βιβλίου, είναι λεπτομέρεια από λιθογραφία των Μυρτιδίων του 1854, από το αρχείο της οικογένειας Νικηφοράκη – Σιμσιρόγλου.
Το βιβλίο κυκλοφορεί και είναι διαθέσιμο, στο Προσκύνημα των Μυρτιδίων, στα βιβλιοπωλεία των Κυθήρων, αλλά και στα γραφεία του Κυθηραϊκού Σύνδεσμου Αθηνών.

Scroll Up