Το Ταξίδι στη Σερβία – Βελιγράδι

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών και η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών οργάνωσαν ταξίδι στη Σερβία- κυρίως Βελιγράδι- από τις 8-12 Ιουνίου 2017.

Το πρόγραμμα επιμορφωτικών ταξιδιών σε τόπους που κάποτε έζησε και έδρασε ο Ελληνισμός που οργανώνει κάθε χρόνο, από το 2000, η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών με μεγάλη επιτυχία, αποδείχτηκε πολλαπλά χρήσιμο και ενδιαφέρον για τους Κυθήριους και τους φιλοκυθήριους, γιατί είχαν την ευκαιρία, πέρα από τη συνηθισμένη διασκέδαση που εξασφαλίζουν τα ταξίδια, να γνωρίσουν την πορεία του ελληνισμού σε αυτά τα μέρη και τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν την παρουσία του εκεί. Η επίσκεψη στη Βενετία, την Αίγυπτο, την Μεγάλη Ελλάδα-Κάτω Ιταλία και Σικελία- τα παράλια της Ιωνίας, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία, τη Μασσαλία-Κάννες-Μονακό, τον Εύξεινο Πόντο, τη Ρώμη-Φλωρεντία, την Ιορδανία, τη Ρουμανία, τους Αγίους Τόπους – για να αναφέρουμε τις κυριότερες από αυτές- τους πλούτισαν γνωστικά και συναισθηματικά, καθώς εκεί δημιουργήθηκαν σταθερές φιλίες και κοινωνική επικοινωνία.

Με ανάλογη συλλογιστική και ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών πραγματοποίησε σειρά εκδρομών στο εσωτερικό-σε κάποιες περιπτώσεις κυθηραϊκού ενδιαφέροντος- αλλά και στο εξωτερικό, όπως το ταξίδι στη Ρωσία, την Αίγυπτο κ.α .

Το ταξίδι που συνδιοργανώθηκε από τους δύο αυτούς φορείς στη Σερβία-Βελιγράδι ήταν πολύ ενδιαφέρον και καλά οργανωμένο, όπως πάντα, χάρη στην Αγγελική Λουράντου και το γραφείο Aktina Choices. Πήραν μέρος 27 κυθήριοι και φιλοκυθήριοι, οι οποίοι απόλαυσαν την πόλη του Βελιγραδίου (παλιά και νέα) με τα μεγάλα πάρκα μες στην πλούσια βλάστηση, τις γέφυρες, και τα επιβλητικά κτίρια του Δημαρχείου, του Κοινοβουλίου και άλλων, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, που πραγματικά το κάνουν μοναδικό. Πολλά είναι τα σημεία της πόλης του Βελιγραδίου τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει: π.χ το Φρούριο του Καλεμεγκντάν, που είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάββα από την εποχή της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας και από εκεί μπορεί να δει κανείς όλη την πόλη, και τον Πύργο Nεμπόισα, όπου στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχε μεταβληθεί σε φυλακή και σε αυτή βρήκε θάνατο ο Ρήγας Φεραίος.

Στο Βελιγράδι ήταν ενδιαφέρουσα η επίσκεψη στο Πατριαρχείο, όπου διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, με παλιά βιβλία και αρκετά ελληνικά, και στην Εκκλησία του Αγίου Σάββα, που θεωρείται η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, με πλούσια εικονογράφηση και μάλιστα στην υπόγεια κρύπτη υπάρχουν χρυσές αγιογραφίες. Γενικότερα στη Σερβία υπάρχουν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια καθώς είναι ένας λαός ορθόδοξος και βαθιά θρησκευόμενος.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία που μπορεί να δει κανείς στο Βελιγράδι είναι το Μουσείο του σημαντικού μηχανολόγου, πιθανώς και του μεγαλύτερου εφευρέτη στον τομέα της ηλεκτρολογίας του 20ου αι, Νικολάου Τέσλα που γεννήθηκε στη Σερβία και εκεί σπούδασε, αλλά δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά πρώτα στη Γαλλία και νεότερα στην Αμερική και οι εφερεύσεις του, όπως η ασύρματη τηλεπικοινωνία, διευκόλυναν σημαντικά την καθημερινότητα μας.

Άξιο προσοχής στο Βελιγράδι είναι και το μαυσωλείο του Τίτο, σε ένα θαυμάσιο πάρκο, με πληροφορίες από την πορεία αυτού του ηγέτη και το ρόλο του στη δημιουργία της Γιουγκοσλαβίας.

Από τις ευχάριστες στιγμές του ταξιδιού στο Βελιγράδι είναι η επίσκεψη στην περίφημη Σκαντάρλια, μια πλακόστρωτη περιοχή όπου πλανόδιοι μουσικοί τραγουδούν παραδοσιακά σέρβικα τραγούδια.

Μια μέρα της εκδρομής αφιερώθηκε στην επίσκεψη στο Νόβισαντ, δεύτερη μεγάλη πόλη της Σερβίας. Είναι οικονομικό κέντρο κτισμένο στις όχθες του Δούναβη και διαθέτει πανεπιστήμιο και καθεδρικό ναό με πολλά βιτρώ ειδικής τεχνοτροπίας.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυθηραϊκων Μελετών, Καθηγ. Νίκος Πετρόχειλος, που συμμετείχε στην εκδρομή, αναφέρθηκε διεξοδικά τόσο για το μουσείο Τέσλα όσο και για το βίο και την παρουσία του Τίτο και συμπλήρωσε σε υψηλό επίπεδο το έργο της ξενάγησης.

Από τα λίγα που αναφέραμε φαίνεται πόσο το ενδιαφέρον και επιτυχημένο ήταν το ταξίδι. Γι αυτό ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία και από τώρα να αποφασίσουν τον επόμενο τόπο οι πρόεδροι των δύο κυθηραϊκών φορέων. Εμείς όλοι τους ευχαριστούμε για αυτή την ενδιαφέρουσα, μορφωτική και διασκεδαστική εμπειρία.

Καθ. Κούλα Κασιμάτη
Μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών

 

Scroll Up