Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών στη Γκιόστρα Ζακύνθου 2013

Κάθε χρόνο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η Ζάκυνθος σε συνεργασία με άλλους τόπους της Ευρώπης, κυρίως της συγγενικής με τα Επτάνησα Ιταλίας, διοργανώνει την αναβίωση του εθίμου της Γκιόστρας (ιππικοί αγώνες) με κάθε επισημότητα.

Φέτος οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 20-23/6/2013. Ξεκίνησαν με παρέλαση, η οποία άρχίσε από την πλατεία του Αγίου Παύλου και αφού διέσχισε το κέντρο της πόλης κατέληξε στη κεντρική πλατεία του Διονύσιου Σολωμού, όπου διεξήχθη το αγώνισμα της Γκιόστρας. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε το χορευτικό του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών εκπροσωπώντας τα Κύθηρα.

Στην Γκιόστρα 2013 πήραν μέρος:
η Ιταλία με αντιπροσωπεία από την Σουλμόνα, που είναι αδελφοποιημένη με την Ζάκυνθο.
το Σαν Μαρίνο, το οποίο σε πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αδελφοποιήθηκε με τη Ζάκυνθο .
η Σλοβακία, η οποία έστειλε τους περίφημους γερακάρηδες με τα γεράκια τους για να κάμουν τις επιδείξεις τους.

Από τα νησιά του Ιονίου συμμετείχαν εκτός της Ζακύνθου, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και τα Κύθηρα με τα χορευτικά τους.
Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών ανταποκρίθηκε στην τιμητική πρόσκληση του προέδρου της εταιρείας «GIOSTRA DI ZANTE» κ. Διονύση Φλεμοτόμου.

Τα παιδιά του χορευτικού του Συνδέσμου σήκωσαν το βάρος μιας, πράγματι, βαριάς αποστολής και εκπροσώπησαν τα Κύθηρα σε μια διοργάνωση αξιώσεων, σε ένα χώρο με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Και τα κατάφεραν μια χαρά. Με την άψογη εμφάνιση τους, με την ζωντάνια τους και την κορμοστασιά τους, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και κέρδισαν πλούσιο χειροκρότημα από ένα κοινό που ξέρει να προσφέρει όπου αξίζει.

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου έγινε παρέλαση των αντιπροσωπειών, όπου προηγούνταν οι παντιέρες και τα “καπίτουλα” (λάβαρα) και παρατάχθηκαν μπροστά στο Δημαρχειακό μέγαρο, όπου παρόντος του Δημάρχου Ζακύνθου, έγινε έπαρση σημαιών και ανάκρουση Εθνικών ύμνων των χωρών που συμμετείχαν στην Γκιόστρα 2013. Την Παρασκευή και το Σάββατο χόρεψαν τα χορευτικά, έκαναν τις επιδείξεις τους οι πανντιερατόροι (σημαιοφόροι) και οι γερακάρηδες, έγινε κατάθεση στεφάνου στην Προτομή του Ούγγο Φώσκολου και πραγματοποιήθηκε η Παιδική Γκιόστρα. Την Κυριακή έγιναν οι ιππικοί αγώνες και ο Ιππότης που είχε κληρωθεί να αγωνισθεί για τα Κύθηρα κέρδισε, και έτσι το έπαθλο της Γκιόστρας 2013 το πήραν τα Κύθηρα. Μετά τους αγώνες έγινε η «φουγγαρία» (άναμμα φωτιάς) προς τιμήν του Άη Γιαννιού του Λουμπαρδιάρη και ακολούθησε λαϊκό πανηγύρι.

Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά που εκπροσώπησαν επάξια τα Κύθηρα, αλλά και στη δασκάλα τους κ. Λίτσα Γαλανάκη και στην κ. Κυριακή Γρηγ. Κασιμάτη που εκπροσώπησε το Δ.Σ. του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών.
Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οργανωτική επιτροπή της Γκιόστρας Ζακύνθου και στον ακάματο πρόεδρο κ. Διονύση Φλεμοτόμο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στο νησί της Ζακύνθου.

Scroll Up