O ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821»

O ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ

«H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821»


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, τιμητική εκδήλωση μνήμης, αφιερωμένη στο έργο και την προσφορά του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδας, Διονυσίου Σολωμού στην Ελληνική Επανάσταση.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Β’ Αντιπρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, κος Ιωάννης Δήμας, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κος Γιώργος Στασινόπουλος.

Στη συνέχεια, ο Ιστορικός, Υπεύθυνος Εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη κος Δημήτρης Αρβανιτάκης, ανέπτυξε το θέμα: «Ο Δ. Σολωμός, η Επανάσταση και η νέα ποίηση των Ελλήνων». Ακολούθησε η ομιλία της Διευθύντριας του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, κας  Κατερίνας Δεμέτη«Τα ανοιχτά και άγρυπνα μάτια της ψυχής του Ποιητή τότε και σήμερα».

Μελοποιημένη ποίηση Διονυσίου Σολωμού τραγούδησε, πλαισιώνοντας τους ομιλητές, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, συνοδεία πιάνου, από τον καταξιωμένο Φρίξο Διονύσιο Μόρτζο, σε διεύθυνση, του Μαέστρου Σταύρου Μπερή.

Την Σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο καταξιωμένος Σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η κυρία Εβίτα Μεντζελοπούλου, μέλος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, στην έναρξη του οποίου, εκφώνησε εκ μέρους της Προέδρου της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κας Γρηγορίου Αικατερίνης, συλλυπητήριο μήνυμα εις μνήμην Μίκη Θεοδωράκη και ακολούθησε προς τιμήν του, ενός λεπτού σιγή.

Εκτός των άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής Ζακύνθου Ν.Δ. Ακτύπης Διονύσης, ο Βουλευτής Κερκύρας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αυλωνίτης Αλέξανδρος, η Βουλευτής Κοζάνης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Βέττα Καλλιόπη, η Βουλευτής Αθήνας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιαννακοπούλου Νάντια, η Βουλευτής Λέσβου Κ.Κ.Ε. Κομνηνάκα Μαρία, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Δημόπουλος Γιώργος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Αλεξανδράτος Χαράλαμπος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Τοποτηρητής Μητροπόλεως Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, ο Πρόεδρος Ελληνορωσικού Συνδέσμου Τζεν Ιωάννης, και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων και Σωματείων.

Η διοργάνωση ήταν της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία την ενέταξε στο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Σε μια άρτια καθ’ όλα βραδιά, ξεδιπλώθηκε η πολυσχιδής προσωπικότητα, ενός εκ των μέγιστων Επτανήσιων, του Διονυσίου Σολωμού και η προσφορά του μέσα από το έργο του, στον Αγώνα για την Παλιγγενεσία του Έθνους. Πάγιο παραμένει το αίτημα της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου τοποθέτησης ανδριάντα του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδας στην Πρωτεύουσα, ως την ελάχιστη οφειλόμενη τιμή από την Πολιτεία.

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία ευχαριστεί θερμά όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την φιλοξενία και την άψογη συνεργασία.